söndag 26 september 2010

Saker under förhuden

En fråga som gör mig fan toki är: Varför har Europa och USA så olika förhudskulturer? Jag har tidigare trott att det bara är muslimer och judar som beskär penis, men i USA verkar i princip alla gossebarn stympas, även kristna och icke-troende. Medan vi här borta låter praeputium leva. Hur kan det ha blivit såhär olika? Det är liksom inte logiskt alls, båda är ju västvärlden. Jag går faktiskt sönder av att inte veta. Är det någon som vet?

7 kommentarer:

 1. I ett sex and the city-avsnitt diskuterar de om hur vidrigt några av tjejerna tycker att det är med förhud. Både utifrån estetma och fräschma. Och det är väl bara att hålla med egentligen. Tycker jag då. Det slutar iaf med att förhudskillen någon av dem dejtar till slut erbjuder sig att operera bort otyget. Kanske var syftet med avsnittet att göra en politisk poäng (blygdläppsförminskningar osv).

  Men det var inget svar på din fråga direkt.

  /stef

  SvaraRadera
 2. Det här är inte heller något svar, men jag kommer ihåg att jag läste någonstans att under den senare delen av nittonhundratalet har det främsta argumentet för att snoppa cigarren inte varit religiösa, vilket vi i Sverige kanske utgår från, utan medicinska. Även om det inte finns några belägg för det, såvitt jag vet, så finns det en stark uppfattning om att det är mer praktiskt och hygieniskt att leva utan förhuden.

  SvaraRadera
 3. Det var kanske det som Boston Tea Party handlade om då egentligen, förhudare vs ickeförhudare? Att det skulle vara mer hygieniskt stämmer förmodligen men skillnaden verkar vara ganska försumbar. Inte direkt så att europeiska män har stora, medicinska problem med sina förhudar som kräver konstant vård. Så jag vet inte om det är värt att plåga bebisar för't

  SvaraRadera
 4. Har fått för mig att omskärelse (historiskt) i USA mest handlade om att förhindra eller försvåra onani. Sen har väl seden hängt med.

  SvaraRadera
 5. ...alternativt ett resultat av massiv lobbying och miljoner i kampanjbidrag från den multinationella och ack så mäktiga glidmedelsindustrin.

  SvaraRadera
 6. Tror David har rätt, det var nog det som var bakgrunden till det jag hade hört.

  SvaraRadera
 7. David: Tack! Vad bra att få lite klarhet.

  Olle: Ja, de lär ju tjäna en hel del på detta. Och de som gör hudkräm också, om man ska tro de amerikanska bli-av-med-oskulden-komedierna.

  SvaraRadera