söndag 13 februari 2011

"Flickorna"

Nu har jag sett min första Mai Zetterling-regisserade film. Det var verkligen på tiden. Jag skyller på att de är så svåra att få tag på. Men Sandrews har gjort en kulturgärning och gett ut "Flickorna" (1968) på dvd. Den som handlar om ett teatersällskaps turné med "Lysistrate".

En bitvis övertydlig film, men den kompenserar med frihet och fantasi. Det är häftigt hur Zetterling blandar pjäs och verklighet med symboliska scener i ett ingenmansland. Och det är väldigt roligt att se bilder från Kiruna och Luleå i en svensk film.

Om man vill läsa om hennes fyra 60-talsfilmer så finns doktorsavhandlingen "Skenet som bedrog" av Mariah Larsson. Mycket intressant även om texten kunde varit mer tilltajtad och korrläst. Det sabbade läsningen lite. Boken handlar om filmerna, vilken kritik de fick när de kom och dåtidens samhälls- och kulturklimat i Sverige.

För inte så länge sedan gjorde Katarina Wikars ett skitbra program om Zetterling. Läs om det här och lyssna på det här (scrolla ner till själva podden). Där får man bland annat höra en del om MZ:s självbiografi, "Osminkat". Den ska jag verkligen läsa någon gång.

2 kommentarer:

  1. Flicka och hyacinter, där har du en annan du kan dricka grönt te ur en handdrejad kopp och grina till.
    /DW

    SvaraRadera
  2. Så du har sett den, din tuffing? Flickorna var inte så lipig, mest konstnärlig och arg.

    SvaraRadera