tisdag 1 februari 2011

Ku Klux Klan

Jo, men visst får stjärngossarna också vara med på ett hörn i Svahns bok. Jag tänker alltid på "Mississippi brinner" när jag hör om KKK. Tusen gånger. Det känns som att jag sett den filmen tusen gånger när jag var yngre. Tyckte den var så fruktansvärt bra och gripande. Ilskan och sorgen när de svarta utsätts för övergrepp och de vita uttrycker sin ignorans. Revanschen när Anderson (Gene Hackman) sätter hårt mot hårt och ger igen. Jag kan känna de känslorna fortfarande. Och det är flera år sedan jag såg filmen. Vet inte om jag skulle tycka den var lika bra i dag, men jag tror det.

I filmen blir tre medborgarrättsaktivister mördade. Händelsen hade en verklig förlaga. 1964 blev tre aktivister dödade av en lynchmobb som leddes av baptistpastorn och KKK:aren Edgar Ray Killen. 2005 dömdes han till 60 års fängelse för dråp. Men han var gammal, 80 år, och klen och släpptes mot borgen och slapp avtjäna straffet. Om jag får ge mig på en gissning skulle jag tro att Killens motsvarighet i filmen är Clayton Townley som spelas av Stephen Tobolowsky. Också känd som alternativmedicinare i "Seinfeld".

Ku Klux Klan gillar att vara kristna och rasister. De bildades 1865 av före detta militärer i sydstatsarmén. De var sura på Abraham Lincoln och hans idéer om att befria slavarna och så vidare. Ku Klux kommer från grekiskans kyklos, som betyder cirkel, men varför de ville heta som en cirkel kan varken Svahn eller Wikipedia förklara. Någon annan kanske vet? Med de vita dräkterna ville man skrämma den svarta befolkningen som man ansåg vidskeplig. 1869 (eller 1871, hittar olika årtal för det) upplöstes klanen officiellt, men levde vidare underjordiskt.

Metodistpastorn William J. Simmons körde igång gruppen igen. Det var 1915 i Alabama (Wikipedia säger Georgia). Svahn skriver också om filmen "Nationens födelse" som kom samma år. Den gjordes av D.W. Griffith och är en av den tidiga filmhistoriens mest kända filmer. Handlingen utspelar sig i ett fiktivt USA där kriminella svarta har tagit över. Men då kommer Ku Klux Klan och räddar dagen. Filmen gjorde att rörelsen fick medvind. Sedan hände massa saker i hundra år och vips är vi framme i nutid. Ku Klux Klan existerar fortfarande. Bak i tin var de flera miljoner. Nu finns bara några tusen kvar.

7 kommentarer:

 1. Sjuk sida. Konstig blandning mellan allmän kristen estetik med glada familjer och raggarestetik. Rätt sjukt med barntischorna: Klan Kids Kare.
  http://www.christianbooksandthings.net/cbtees5.htm

  SvaraRadera
 2. Genusperspektiv också: http://kkk.bz/?page_id=918

  SvaraRadera
 3. Visst är den bisarr?! Ja, de har liksom fått anpassa sig till vår tid. Fast ändå inte.

  SvaraRadera
 4. kom ihåg att vi hade mississippi brinner på video, som man sa förr, när jag var liten. som vanligt hade pappa spelat över sista halvtimmen med trav. vi måste haft över hundra timmar v65 inspelat hemma. hur som helst, det är en bra film!

  SvaraRadera
 5. Skräddarn: Ja, visst är det?! Typiskt med travet, då missar man ju hela finalen när Gene Hackman går bärsärk. Hemma hos mina föräldrar finns den fortfarande kvar, på VHS!

  SvaraRadera
 6. Fast nuförtiden finns det väl 200 olika klaner som krigar med varandra? Och det är ju bra.

  SvaraRadera
 7. Ja, det verkar så. Flera klaner med totalt 6 000 medlemmar. Hur nu Wikipedia kan veta det så exakt.

  SvaraRadera