lördag 5 februari 2011

Plymouthbröderna

Det här var ett nytt gäng för mig. Också en kristen organisation. Bokstavstrogen. Namnet har de fått från den engelska staden Plymouth där den första stora församlingen fanns. Den startade 1832. Till Sverige kom rörelsen under 1870-talet genom ingenjören Samuel Hedman.

Tidigt splittrades PB i två. En öppen del och en som är mer sluten. Den öppna heter De kristna bröderna och finns inte i Sverige. Den slutna (på engelska Exclusive Brethren) har flera församlingar i Sverige. Den största finns i Smålandsstenar. Men man har bara några hundra medlemmar i Sverige totalt.

Nästan alla Plymouthbröder är egna företagare. Antingen det eller så jobbar de för en annan broder. De får nämligen inte vara anställda av en ickebroder. De får inte heller vara med i facket och bör undvika det mesta som har med världsligt liv och annat folk att göra. Svahn skriver att barnen inte får äta med andra barn i skolan utan antingen "sitta ensam med matsäck eller gå hem".

2006 kom det fram att PB stödde den borgerliga alliansen under valrörelsen. Under namnet Nordas Sverige gav de alliansen flera miljoner i stöd. Det kan ha berott på att det skulle underlätta för dem att starta friskola. Flera gånger innan hade de fått avslag. 2007 kunde man öppna Laboraskolan i Långaryd, Småland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar