torsdag 3 februari 2011

Bilderberggruppen

Bilderberggruppens mål att väcka så lite uppmärksamhet som möjligt verkar ha lyckats. I lördags kväll stoppades en onykter bilförare på väg till Stenungsbaden.
- Han var på väg till lördagsdansen och uppträdandet med Bilderberggruppen, som han trodde var en orkester, säger poliskommissarie Aage Johansson vid Staben i Göteborg.

(Expressen 28 maj 2001)

Den här skojiga historien inleder kapitlet om Bilderberggruppen (Visst vill man säga Bilderboksgruppen?). Namnet är taget från Hotel de Bilderberg i Oosterbeek, Nederländerna. Där höll gruppen sitt första möte 29-31 maj 1954. Initiativet kom bland annat från den polske professorn Joseph Hieronim Retinger. Han inkluderade Nederländernas prins Bernhard och det var länge Bernhard som var ordförande i BG. 1976 tvingades prinsen bort från posten då det kom fram att han tagit emot stora mutor från stridsflygplanstillverkaren Lockheed.

Ungefär 100 viktiga personer (främst från Nordamerika och Europa) blir inbjudna varje gång och det varierar vilka som får komma. Man har alltså inga fasta medlemmar. Ordföranden godkänner inbjudningslistan som en informell kommitté arbetar fram.


Sedan prins Bernhard försvann har till exempel Henry Kissinger varit ordförande. Beroende på var mötet ska hållas brukar det finnas lokala koordinatorer. En svensk sådan har varit Marcus Wallenberg den äldre. Mötena hålls minst en gång per år. Kalasen betalas till stor del av Ford- och Rockefeller-stiftelserna.

Den officiella anledningen till bildandet av BG var att förbättra relationerna mellan USA och Europa. Inför varje möte brukar gruppen avslöja vilka ämnen de ska diskutera. Men under själva samtalen får ingen utomstående vara med. Under mötet i Stenungsbaden 2001 ska man, enligt Expressen-artikeln, ha pratat om "krisen inom livsmedelsbranschen, Natos utvidgning och Berlusconis nya regering i Italien. Även Kina och Ryssland var viktiga punkter i protokollet." Med på mötet var Göran Persson och Leif Pagrotsky.

Den svensk som deltagit flest gånger på senare år är Carl Bildt. Andra som varit med är Olof Palme, kungen, Mona Sahlin och såklart en massa Wallenbergare. BG har en officiell hemsida.

5 kommentarer:

  1. Om nu till exempel Rosenkorsarna jobbar för mänsklig och själslig utveckling låter den här gruppen som dess totala motsats. Iiiivuuul!

    SvaraRadera
  2. Ja, här känns det som att det kan smidas både ett och annat.

    SvaraRadera
  3. *viker en foliehatt åt martin*

    DW

    SvaraRadera
  4. Här är en bild från när martin och gänget studerar vad de kallar zog.
    http://www.vakras.com/new-left-and-nazism/pics/%27Handschar%27.jpg
    DW

    SvaraRadera