fredag 25 februari 2011

Veganerna

Jag var på bokrean i veckan och kollade. Det fanns inte så mycket jag ville ha. Kollade iofs mest på fackböckerna. Vill inte läsa romaner just nu.

Fick i alla fall med mig Ann Heberleins levadöbok hem. Den har jag velat läsa länge. Och så hittade jag några pocketar också. Bland annat "Veganerna" av Magnus Linton. Den är gammal, jag vet, men jag har alltså inte läst den förrän nu.

Magnus Linton, visst är han lite lurig? Han är svår att placera politiskt, tycker jag. Är han konservativ? Förmodligen inte. Nyliberal? Tveksamt. Liberal? Kanske. Socialist? Socialdemokrat? Anarkist? Det är svårt. Eftersom han jobbat med Arena borde han väl vara vänster på något sätt. Men har slår liksom åt alla håll känns det som.

Vad tråkig man (jag) är ändå. Som måste fålla in folk politiskt. Höger/vänster. Så lamt att bli störd av spretighet.

"Veganerna" är hursomhelst bra. Precis som när Lotta Bromé skildrar satanism lyckas Linton hålla huvudet kallt. Det är en konst. Att inte ryckas med när moralpanik och debatt rasar som värst. Ofta kan sådan dokumentation mitt i hettan bli ganska orimlig sedd i efterhand.

Han skriver ändå boken när veganism irriterade som mest. Dels som idé. Också i svallet efter Scanbilseldning och massiv minkutsläppning och annat. Är det någon annan som läst den som vill diskutera lite?

8 kommentarer:

  1. Jag har läst den, men det var några år sedan... Kommer ihåg att jag tyckte den var bra. Gedigen. Öppnar alltså inte upp för så mycket diskuterande, men jag hänger gärna på sen!

    SvaraRadera
  2. En grej som jag reagerade på och missade då var att många såg veganism som ett sätt att minska människovärde. Att höja värdet på djuren samtidigt skulle minska värdet på människor. Att veganism liksom var ohumanistiskt, nästan fascistiskt. Som om det inte skulle kunna gå att kombinera empati med både människor och djur. Det verkar ha varit en väldigt intressant och infekterad debatt och det då.

    SvaraRadera
  3. Det tankesättet finns ju fortfarande. Till exempel när Morrisseys rasistuttalanden kopplades till att han är vegetarian: http://magasinetnovell.se/2010/12/01/panelen-morrissey-och-rasismen/

    SvaraRadera
  4. Måste ju härstamma från den kristna tanken om människor som Guds utvalda: genom att låta vår etik omfamna djur placerar vi oss bland dem. Men genom att pissa på djur kan vi särskilja oss från dem.

    SvaraRadera
  5. Ja, det är en välkänd tanke och det verkar som att även vettigt folk anför den. Men jag har liksom svårt att förstå den ibland. För jag antar att den är mer förfinad än "Hitler var vegetarian -> alla vegetarianer är nazister".

    SvaraRadera
  6. Linton är väl vänsterliberal. Alltså på vänstersidan men väldigt liberal. Han är iaf drogliberal. Han har skrivit en bok om sydamerika som heter Americanos, som är djävligt läsvärd. Jag brukade läsa hans gamla blogg. http://magnuslinton.blogspot.com/ han har lagt ner den nu, men han skriver om sydamerika på ett sätt man inte får läsa så ofta.

    SvaraRadera
  7. David: Det är intrycket jag fått också, att han skriver initierat om Sydamerika. Jag köpte Americanos på pocket för länge sen, men har liksom aldrig kommit till skott. Någon gång blir det väl. Jag vill läsa hans bok om kokain med. Har du läst den?

    SvaraRadera
  8. Nej, men jag ska. Americanos var väldigt lättläst, den läser man rätt snabbt.

    SvaraRadera