måndag 14 februari 2011

Aum Shinrikyo

Jag tror det var i DN Söndag jag läste om henne. Den 18-åriga tjejen från Östersund som klär sig i "sweet lolita"-stilen. En stil som kommer från Japan. Tjejen (jag minns tyvärr inte hennes namn och hittar inte artikeln på nätet) sa att hon gärna skulle åka dit.

Visst är det ganska vanligt, va? Med folk som är fascinerade av Japan. Det finns ju med USA också. Och Frankrike. Det är konstigt, tycker jag. Att gå igång på ett helt land sådär. Med hull och hår. Och hur älskar man ett land? Det är ju så stort och abstrakt.

Själv har jag aldrig riktigt känt dragningen till Japan. Tycker det mesta verkar ytligt och dumt och rippat från västerlandet. Men det är kanske det som är grejen? Att det är så plastigt och kopierat att man kissar på sig av postmodern pepp.

Jag sticker ut hakan här: Finns det något substantiellt överhuvudtaget inom japansk populärkultur? Nu hoppas jag att någon ger sig in i debatten och ger mig ordentligt på pälsen.

Knappt att deras sekter är intressanta. Aum Shinrikyo är mest kända för sarin-attacken i Tokyos tunnelbana 20 mars 1995. 12 människor dog. En sak jag inte visste var att sekten innan dess låg bakom ett liknande attentat i staden Matsumoto 1994. Då dog sju människor.

Varför gjorde de den här skiten då? Ja, säg det. Enligt boken jag läser var attacken i Tokyo bara en skenmanöver för att få polisen på andra spår. Tanken var skulden skulle läggas på andra grupper. Tvivelaktig briljans i den tanken för det blev ju precis tvärtom.

När polisen gjorde en räd i sektens högkvarter hittade de "sprängämnen, kemiska och biologiska vapen, en rysk militärhelikopter samt ämnen för tillverkning av saringas som skulle ha räckt för att döda fyra miljoner människor". Sektens ledare Shoko Asahara hade förutspått att jorden snart skulle gå under. Det verkar som att han själv hade tänkt hjälpa sin profetia på traven.

Shoko Asahara (egentligen heter han Chizuo Matsumoto) grundade 1984 det som senare skulle bli Aum Shinrikyo. AS kan översättas till "universums yttersta sanning", men Aum kan också ses som en omskrivning av hinduismens heliga ord Om. Själva läran som Asahara spred var en blandning av buddhism, hinduism, ockultism, teosofi och kristendom.

AS blev känt för att locka till sig smartingar från de japanska universiteten. Både män och kvinnor. De fem som utförde attentatet i Tokyo var en hjärtkirurg, en student i partikelfysik, två studenter i tillämpad fysik och en elektroingenjör. Men flest medlemmar hade sekten utomlands. Framför allt i Ryssland.

Luften gick ur AS när Asahara greps och dömdes till döden (hans straff är inte verkställt än). Men sekten finns kvar och heter numera Aleph.

15 kommentarer:

 1. "Finns det något substantiellt överhuvudtaget inom japansk populärkultur?"

  shounen ai!

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Shōnen-ai

  SvaraRadera
 2. http://www.youtube.com/watch?v=s9cVPD97Wcs&feature=related

  Jag skulle prexis ta upp dileva, men det visade sig att det är en annan klubb han associeras med.
  /DW

  SvaraRadera
 3. Ellen: Vafalls?! Kallar du pörr för kultur?!

  Det här är också bra (tips från S.):

  http://www.youtube.com/watch?v=R2tpLBMcnJQ&feature=related

  Men de härmar ju bara. Cornelius och Guitar Wolf.

  SvaraRadera
 4. Miyazakis filmer och Mishimas böcker, väldigt olika i sig men jag gillar båda.


  Jag skulle gärna åka till japan, jag är rätt ointresserad av landet som populärkulturellet fenomen men som nation är det ju ett spännande område, både historiskt och rent geografiskt.

  SvaraRadera
 5. David: Miyazakis filmer har jag sett några av. Håller med, de är häftiga. Mishima var ny för mig. Han verkar varit en grymt spännande person i alla fall:

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Yukio_Mishima

  SvaraRadera
 6. Måste erkänna att jag bara läst en av hans böcker, "sjömannen som föll i onåd hos havet". Men den var o andra sidan helt fantastisk.

  Mishima själv var ju väldigt eh, extrem. Men av hans tokiga politiska ideer märks inget när man läser en väldigt lågmäld och rätt mörk historia om ett triangeldrama mellan en trettonårig pojke hans mamma och hennes nya man, en fd. sjöman(surprise. Rekommenderas o det varmaste.

  SvaraRadera
 7. Men Guitar Wolf är väl från Japan? Ids inte kolla länken. Men... Keijo Haino, Disclose, Shogun Asassin, alla spel, Butoh-dans (särskilt!), manga etc etc.

  SvaraRadera
 8. David: Tack! Du gjorde mig peppad nu. Både på boken och på själva författaren. Kanske finns det någon bok om honom och hans liv också? Den skulle jag vilja läsa.

  Chops: Mycket namn. Tack! Ska kolla upp dem. Fast manga kommer jag nog aldrig att förstå. Jag kanske låter pretto, men jag tycker inte det verkar finnas något djup alls i manga. I och för sig vet jag inte ett piss om det heller...

  SvaraRadera
 9. G.I.S.M är ju från japan! Men japansk punk är min enda riktiga kontakt med japansk kultur, eller så finns det saker jag inte tänker på är japanska.

  SvaraRadera
 10. Disclose (inte de som finns på Spotify..., kolla gärna) spelar iofs D-beat som inte ens Discharge. Men om man överhuvudtaget accepterar det som genre så är det ett av de bästa i den.

  Gud, vilka konstiga meningar. Men jag tror de funkar.

  SvaraRadera
 11. Jens: Just ja, du spelade ju dem för mig! Väldigt bisarr musik, på ett bra sätt.

  Chops: Jag fattar vad du menar. Men de är också härmisar då? Skulle liksom vilja ha det mer "rena" Japan, det som inte bara försöker göra sin variant på västerländsk musik/film/tv/whatever. Shit, nu låter jag inte så härlig, kanske? Pratar om "ren kultur"...

  SvaraRadera
 12. Butoh. YouTuba, det. Avantgardistisk dans, så jävla otäckt att det inte är sant. Genuint japanskt också. Skulle så gärna vilja ha med det i nånting nån gång. Har lite idéer om en ny skiva där det kanske passar. Eller, jag vet inte.

  SvaraRadera
 13. Ja, det var läbbigt. Är de alltid sådär vitsminkade och rakade? Gör en sån skiva! Vore ju köng.

  SvaraRadera
 14. Alltså, jag ska ju inte göra en skiva med japansk konstmusik. Men en skiva man kunde ha sån där dans till. Mollfolk är tanken.

  SvaraRadera
 15. Annars skulle det vara coolt om du och Nerverna gjorde en skiva med japansk konstmusik. Och sen gjorde en dansturné där ni körde butoh, vitsminkade och rakade. Sjukt oväntat ändå. Men mollfolk låter också bra

  SvaraRadera