söndag 20 februari 2011

Knutby

Ja, vad ska man säga om det här? Snacka om sönderältat ämne. Jag har läst kapitlet om Knutby i "Sekter och hemliga sällskap i Sverige och världen". Och lyssnat på P3 Dokumentär om det, gjord av grymma Tove Leffler.

Något jag tidigare missat är att kvinnan som sköts ihjäl var syster till Åsa Waldau. Det var Waldau som hade den starkaste ställningen i församlingen tillsammans med Helge Fossmo. Båda var pastorer. Hon blev kallad för "Kristi brud". Men jag förstår inte riktigt var det namnet kom ifrån. I dokumentären säger hon själv att hon aldrig haft den titeln i församlingen. Att det är Fossmo som spridit ut det.

Allt är väldigt grötigt och nästan incestuöst. Helge Fossmo var gift med Åsa Waldaus syster. Samtidigt hade han en affär med sin familjs barnflicka som i början var gift på sitt håll. Han låg också med grannfrun. Alla var med i Knutby Filadelfia (Pingstkyrkan). Som har en egen sajt där de berättar sin version av historien.

Förut gick jag ibland in på pastorns hemsida som han skrev på inifrån fängelset. Men nu var det länge sedan han uppdaterade. Enligt Wikipedia gifte han sig 2007. Han är dömd till livstids fängelse för planering av mord på sin fru och mordförsök på sin granne, mannen som var gift med älskarinnan.

Några år innan mordet dog pastorns tidigare fru. Hon hittades död i badkaret. Hon hade dött genom att hon slagit huvudet i vattenkranen. I blodet hade hon stora mängder av sin mans smärtstillande medicin. Men det har inte gått att bevisa brott. Det räknas som en olycka.

Hon som höll i pistolen var barnflickan. Hon fick rättspsykiatrisk vård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar