måndag 7 februari 2011

Köttartikeln i Filter

I senaste numret av Filter finns en artikel som handlar om att äta kött och alternativen till det. Bland annat ifrågasätts skeppandet av sojabönor över jorden och framställandet av olika sojaprotein. Att det också är miljöfarligt och energikrävande. Och det känns som en viktig och relevant diskussion.

Det som förvånar är hur skribenten Mattias Göransson beskriver vegetarianer och veganer. Som en anonym massa. En homogen grupp med en gemensam agenda. Man får intrycket av att alla som valt bort kött har gjort det av samma skäl - etiska - och tycker likadant i frågan. Att de överhuvudtaget tycker något, har en åsikt, är givet. Att en del kanske äter det de känner för eller tycker är gott finns inte på kartan.

Några av de svepande formuleringar som Göransson använder är:

# "Vegetarianer har hävdat det i alla tider. I princip brukar deras argumentation gå ut på att [...]"
# "Därifrån härstammar veganernas favoritpåstående [...]"
# "På dagens veganer låter det ofta som om den australiensiske djurrättsfilosofen Peter Singer uppfann djuretiken."
# "[...] rymmer dock inget stöd för veganernas grundpåstående [...]"
# "Veganer gör ofta anspråk på att ha ett holistiskt perspektiv [...]"

Vad är det här för mystisk grupp - Vegetarianerna/veganerna? I vilka forum och medier yttrar DOM sina påståenden? Det verkar ju vara en helt hjärntvättad sekt med en utbredd lobbyverksamhet! Suck. Jag trodde verkligen att Mattias Göransson vurmade för god research. Men här verkar han delvis ha gått mer på feeling än fakta.

8 kommentarer:

 1. Den här artikeln gjorde mig också rätt upprörd och lite förolämpad. Vaddå ett skäl till att bli vegetarian? Alla borde väl, utan research, kunna droppa åtminstone två? Jag kanske ska börja äta kött, för den där obehagliga gruppen vill man ju inte tillhöra.

  SvaraRadera
 2. Det är ju det artikeln kommer fram till också. Att det är mer ansvarsfullt att äta kött. Om det är producerat på ett hållbart sätt.

  SvaraRadera
 3. Precis. För miljön, men knappast för djuren så som industrin ser ut idag och tyvärr lär se ut ett bra tag framöver. Sedan äter väl inte folk särskilt "hållbart" kött rent generellt heller...

  SvaraRadera
 4. Håller med dig om precis allt.

  SvaraRadera
 5. Bra. Gillar nämligen inte alls att ha fel. Härlig takt på bloggandet nuförtiden förresten!

  SvaraRadera
 6. Har ju inte så mycket annat att göra...

  SvaraRadera
 7. Det där låter ju heelt stört. Vad glad jag blir att jag sagt upp min prempa. Synd bara på Göransson jag har set upp lite till han tidigare.

  SvaraRadera
 8. Det var stört. Man häpnade!

  SvaraRadera