torsdag 3 februari 2011

Skull and Bones

De hemliga sällskapen på universiteten i New England är extremt kittlande, tycker jag. Och det är jag ju inte ensam om att tycka. Till exempel spinner Donna Tartt en hel del på den fascinationen i "Den hemliga historien". Det är något med de stora skogarna, de vackra gamla husen och kunskapen. Som samtidigt får hysa det här mörka, köttiga och dekadenta. Väldigt förutsägbart att gå igång på det. Jag vet. Men jag kan inte låta bli.

Det här är ett gäng jag hört talas om, men inte grottat ner mig i förrän nu. Ordenssällskap på Yale-universitetet i Connecticut. Medlemmarna kallas för "bonesmen". Deras symbol ser ut såhär, en dödskalle med två korslagda benknotor. Under står "322". Det finns lite olika idéer om vad siffran står för, men ingen vet säkert förutom de invigda. Att ha döden som tema verkar ganska populärt bland ordnar. En av frimurarnas "loggor" har dödskalle, benknotor och likkista.

SaB grundades 1832 av William Huntington Russell. Föreningens offentliga namn är Russell Trust Association. Den uttalade idén var att medlemmarna skulle hjälpa och fostra varandra "i en anda som sedan skulle underlätta för dem att skapa sig en karriär inom den amerikanska regeringen, bankväsendet, underrättelsetjänsten eller juridiken". Några som har varit med är John Kerry och George W. Bush. Kvinnor får också vara med, sedan 1992.

När en ny medlem väljs in får den personen genomgå en rit. Svahn beskriver den i sin bok och jag antar att han har goda källor. En av källorna han använt är en CBS-intervju med författaren Alexandra Robbins. Hon har själv gått på Yale och skrivit en bok om SaB. Vid ceremonin låtsas man att den nya medlemmen återuppstår från de döda. "Den nye får möta djävulen, Don Quixote och påven i det mörklagda rummet där initieringen inramas av höga skrik från tidigare medlemmar."

Rummet där initieringen görs kallas för Gravkammaren. En av de mer bisarra historierna kring SaB är att de där förvarar indianhövdingen Geronimos dödskalle. Den ska ha stulits av Prescott Bush (George W:s farfar) och några andra "bonesmen" när de var stationerade vid Fort Sill i Oklahoma. Det blev känt när en historiker hittade ett brev från 1918 som var skrivet från en medlem till en annan. Hur äkta är oklart. Brevet blev i alla fall känt 2006 och då gick Geronimos släktingar ut och krävde av George W. Bush att, om det var sant, återlämna skallen. Men Bush sa varken bu eller bä.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar