torsdag 3 februari 2011

LAS

Det är svårt att få en riktig anställning som journalist. Medieföretagen tycker om vikariat, programanställningar, projektanställningar och bemanningsföretag. Att anställa någon är tydligen extremt hemskt och jobbigt. För dyrt är det inte. Om jag förstått saken rätt kostar det mer att anlita någon via ett bemanningsföretag. Eftersom det blir en mellanhand som ska ha betalt.

Lagen om anställningsskydd, LAS, används på ett mycket speciellt sätt. Alla som är journalister känner till frasen "att bli utlasad". Den har blivit normaliserad. Man kan nästan få för sig att det är så överallt. Men när jag pratar med människor som jobbar med annat förstår vissa av dem inte vad uttrycket betyder. Jag får förklara. Och då brukar de bli förvånade.

För inom medieföretagen används LAS på exakt motsatt sätt mot hur lagen är tänkt. Efter en tid på ett jobb ska du bli erbjuden en riktig anställning. Men journalister blir istället kickade när den tiden har gått. Inom andra jobb är den normaliserade frasen "att bli inlasad". Senast hörde jag det från M. som efter några vikariat nu fått en anställning som sjuksköterska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar