torsdag 3 februari 2011

Bohemian Grove

Jag håller på att läsa Clas Svahns bok "Sekter och hemliga sällskap i Sverige och världen" och sammanfattar de olika sekterna och sällskapen här på bloggen. Nu har Svahn kommit fram till "bastuklubbarna". För visst brukar de kallas så? De sällskap där rika och mäktiga samlas för att knyta kontakter och fatta informella beslut. Eller vad de nu gör. Det är svårt att veta eftersom det saknas insyn för press och allmänhet.

Bohemian Grove var en ny bekantskap för mig. Det är en amerikansk klubb som drogs igång av bohemtyper. Författare, journalister och liknande. När klubben startades 1872 hette den Bohemian Club. Mark Twain och Jack London är några av dem som varit med. Men efterhand blev medlemmarna mer och mer potentatiga. Till exempel har många amerikanska presidenter varit med i BG, bland annat George W. Bush. Kvinnor kan inte bli fullvärdiga medlemmar.

De har sitt högkvarter, eller vad man nu ska säga, på ett gods utanför Monte Rio i Kalifornien. Där har de en samling av lyxiga hus som de bor och hänger i under sina träffar. Den mest vräkiga delen av deras område kallas för Mandalay. Deras möten äger rum under juli månad och, enligt Svahn, går en av BG:s riter ut på att bränna "en mänsklig avbild av 'Bekymmer' till uggleguden Molochs ära".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar