tisdag 22 februari 2011

Libyen och Egypten etc

(Nu tänker jag börja ett inlägg med "Jag minns...". Bara så ni vet!)

Jag minns när jag var liten. Barn och tidig tonåring. Ett av få statsöverhuvuden i Afrika (ja, i världen) jag kunde namnet på var Muammar Gadaffi. Varför då? Jo, för han förekom en hel del i medierna på den tiden. Jag fick lära mig att det var en ond och tokig man.

Sedan bara försvann han och Libyen ur medieflödet. Typ totalt. Fram tills nu. När folk ger sig ut på gatorna och demonstrerar. Och då börjar människor i Sverige tävla om vem som hatar diktaturen mest och älskar det libyska folket starkast.

Var har ni varit de senaste 15 åren? Det är inte som att Gadaffi slutade diktatura 1995. Han har kört sitt race där nere. Jag har inte varit bättre själv. Trodde faktiskt helt ärligt att de hade en annan ledare nuförtiden.

Det var väl lite samma med Egypten. Svenskar satt och grät framför tv:n eller datorn, helt rörda av frihetskampen. Hade man ens koll på att Egypten var en "dum" stat för, säg, tre månader sedan? Några insatta visste såklart. Men knappast Sveriges befolkning i stort. Eller talar jag bara för mig själv nu? Försöker upphöja min ignorans till norm?

Egentligen borde jag väl sluta vara cynisk och hänga med i spelet. Vad ska man tänka om allt det här? Vad tycker ni? Jag vet liksom inte.

12 kommentarer:

 1. Sidospår. Stavade man inte honom Khadaffi förr också, eller är det jag som missminner mig?

  SvaraRadera
 2. Här i västerlandet har hans namn stavats/uttalats på en massa sätt. Brunchrapporten gjorde en grej om det.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3182&artikel=4363695

  SvaraRadera
 3. Du snackar bara för dig själv ;)

  Jo jag har också reagerat på stavningen. Kommer också ihåg honom som Khadaffi i svenska medier och Gadaffi i främst amerikanska medier.

  Skönt att svt lagt upp denna gamla goding som jag tror för många svenskar är det mest kända mötet med karln.

  SvaraRadera
 4. Oj länken kom viist inte med. Här kommer den...
  http://svtplay.se/v/2336186/moammar_khadaffi

  SvaraRadera
 5. Just ja, Stina!

  Men allvarligt, visste du att Egypten var en diktatur? Och kände du till namnet Mubarak? Fan, det kanske är jag som är sämst helt enkelt.

  SvaraRadera
 6. Nej jag måste erkänna att jag inte hade benkoll på Egypten. Mubarak har jag hört om men det har liksom bara varit i förbifarten. Jag tror jag inte är ensam om att främst tänka dykcertifikat i Röda havet, pyramider och solkräm när jag har tänkt Egypten fram till nu.
  Libyen hade jag lite bättre koll på men det är nog mest för att Gadaffi (som jag antar är den nu vedertagna stavningen) är en sån glidare och glidare är alltid fascinerande. Berlusconi är också en sån. Man blir liksom bara mer och mer paff ju mer man lär sig. Som man säger här i Norge "At det går ann".

  SvaraRadera
 7. Ja, det är stört. All kritik bara rinner av dem. Kommer undan med allt! Det närmsta vi har i Sverige är väl Carl Bildt. Och han är ju inte ens i närheten av dem du nämnde.

  SvaraRadera
 8. Och jag är inte ensam om att tycka så!

  http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/johan-croneman-selektivt-seende

  SvaraRadera
 9. Förutom Israel (nåja), finns det några demokratier öht i MENA?

  /Denis

  SvaraRadera
 10. Har ingen jävla aning. Det är väl det jag menar. Folk tycker till bara, utan koll.

  SvaraRadera
 11. Libanon har haft fria val sedan inbördeskriget. Sen har jag för mig att de har ett rörigt parlamentariskt system där de olika folkgrupperna har olika platser i regeringen vikta för sig.

  SvaraRadera