måndag 7 mars 2011

Scientologerna

Någon gång förra året var Hank von Helvete gäst i "Skavlan". Eller som han heter på rikt, Hans Erik Dyvik Husby. Det var när filmen om Cornelis var på gång, antar jag.

Dyvik Husby har supit och knarkat en del genom åren. Men är sober nu tack vare ett speciellt nykterhetsprogram, Narconon. Ett program som scientologer har utvecklat. Det här tog Skavlan upp i intervjun och det märktes att Dyvik Husby blev lite besvärad av det. Han ville liksom bara se det som en metod, separerad från sitt sammanhang.

Om han är troende scientolog har jag ingen aning om. Det är inte säkert. Deras metod kanske är hur king för avnyktring som helst. Jag undrar bara vad vetenskapen tycker om den. Fast dess argument kanske väger lätt för kyrkan. Om en vetenskaplig världsbild i grunden är falsk, varför ska man då lyssna?

Kyrkan är totalt antipsykiatri och antipsykofarmaka. Bland annat driver de organisationen Kommittén för mänskliga rättigheter (visst låter det flott?) om psykiatrins skadeverkningar på mänskligheten. Deras hemsida finns här. Själva kyrkan har också hemsidor, bland annat här och här.

Scientologin är så väldigt förknippad med Hollywood, kändisar och de sjukt dyra läroböckerna som medlemmarna köper för höja sin andlighet. Men jag har egentligen aldrig fattat själva grunden i läran. Svahn går in på den litegrann i boken.

För länge sedan fanns det en ond härskare i universum som hette Xenu. Han var härskare över en ras som hette thetaner. Xenu samlade ett helt gäng med thetaner och skickade iväg dem till jorden där han sedan sprängde dem. Men deras själar lever kvar. Thetanernas själar fäster sig på oss människor och gör oss orena. En scientolog ska göra sig av med alla thetaner. Då blir man frisk och fri. Man gör sig av med dem genom att plugga de dyra kurserna man köper.

Precis som i Heaven's Gate har scientologerna svårt att skilja sitt science fiction-intresse från verkligheten. Skaparen L. Ron Hubbard var science fiction-författare innan han blev predikant. Flera av hans fiktiva verk påminner om historierna som sedan blev grunden i tron. Ibland undrar man om han bara ville skapa ett gigantiskt skämt.

2 kommentarer:

  1. What scientologists actually believe: http://www.southparkstudios.se/clips/sp_vid_104274/

    SvaraRadera
  2. Olle: Tack! Gud vilket bra och pedagogiskt klipp

    SvaraRadera