måndag 7 mars 2011

Guds barn

Nu var det länge sedan jag skrev något om boken "Sekter och hemliga sällskap i Sverige och världen" av DN-journalisten och ufo-fantasten Clas Svahn. Jag tror det blev för mycket där ett tag, jag blev less. Var tvungen att skriva om andra saker en stund. Men nu är det tomt i huvet så jag återgår till Svahn.

Den sista delen av boken kallar han "När Bibeln inte räcker" och första sekten han går loss på är Guds barn. Min trogna läsare DW nämnde dem tidigare i en kommentar här på bloggen.

GB bildades i USA i slutet av 60-talet av svenskättlingen David Brandt Berg. Som många andra sektledare fick han en väldigt stark ställning i rörelsen. Han gjorde egna tolkningar och vidareutvecklingar av Bibeln som de andra skulle följa. Aga och barnsex var saker som Berg gärna uppmuntrade till. Anklagelser om sexuella övergrepp följde Berg fram till hans död 1994.

Läran spreds bland annat genom små brev som Berg skrev och som distribuerades ut till hans "församlingar". De kallades för Mo-brev och var "en blandning mellan skrivna budskap och tecknade serier". Clas Svahn nämner några av titlarna på breven: "Vem sköt Kennedy?", "Horan Amerika", "Bergs brud" och "Häng me' mamma - bränn din behå me'samma". Bisarrt.

Den nu hyfsat aktuelle Moammar Khadaffi (hur det nu ska stavas) hade, av någon anledning, en särskild plats i Bergs speciella värld. I sina texter kallade han ibland Khadaffi för Antikrist och ibland för Guds utvalda profet.

På 70-talet gick ett program på svensk tv som hette "Uppdraget". Där medverkade några från svenska Guds barn och detta gjorde sekten känd i Sverige. Tydligen ska medlemmar ha förts in i studion med kedjor runt händerna för att förhindra deras förtvivlade familjer (som satt i publiken!) att hjälpa dem hem. Låter ju helt jävla sanslöst! Jag har såklart försökt hitta det här klippet på nätet, men misslyckats. Om någon annan har bättre lycka så får han/hon gärna lägga upp en länk i kommentarsfältet.

När David Berg dog tog hans hustru Karen Zerby över rörelsen. Den heter numera Familjen och har en hemsida här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar