onsdag 9 mars 2011

Linbu

För Linburörelsen handlar det varken om gudar eller utomjordingar. Om jag förstått rätt tror de inte på något av det. De är mer inne på att människan inte utnyttjar sin fulla potential. Vi ska slå oss fria från våra familjer, personligheter och vanor. Framför allt genom att jobba hårt. Det är hård disciplin, långa arbetsdagar och inget tjafs som gäller.

I Skandinavien har rörelsen ett hundratal medlemmar, enligt Svahns bok. De största svenska fästena finns i Älmhult i Småland och Hedekas i Bohuslän. Där och på andra platser bor medlemmarna i kollektiv och håller igång med självhushållning och/eller tillverkning av smycken och konsthantverk. Sedan reser de runt och säljer sina egentillverkade grejer. Ofta kallar man sig för Arcena eller Solicenter.

Ordet linbu kommer från limbo (latinska limbus) som inom kristendom är ett gränsland mellan himlen och helvetet. Grundarna av rörelsen är Lilian Agvald (vet inte nationalitet på henne) och dansken Hallstein Farastveit. Farastveit kallar sig numera för H.B. Linbu och bor på en gård strax utanför kollektivet i Hedekas.

Agvald och Farastveit har tagit stor inspiration av idéerna hos den armeniske andliga ledaren Georgij Gurdzjijev som levde mellan 1866-1949.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar