onsdag 16 mars 2011

Lebblobbyn

Killar kan ibland ha en tendens att ta över och det även på arenor där man tänker att riskerna för det vore mindre, som i den homosexuella världen. Några exempel i vår tid är antologin och nätverket "Bögjävlar", SVT-programmet "Böglobbyn" och tidningen QX (som, enligt min mening, verkar rikta sig framförallt till bögar). Jag kan inte komma på några liknande stora satsningar från lesbiskt håll. Var finns motsvarigheterna till "Bögjävlar", "Böglobbyn" och QX? De kanske finns. Har jag missat dem? Isåfall får ni gärna tipsa mig. Helst om dokumentära, journalistiska eller essäistiska initiativ och skildringar, men fiktiva funkar också. Just nu kan jag bara påminna mig "L word" och "Fucking Åmål" i den sista kategorin.

Vurmen för bögar märktes senast när Anton Hysén kom ut. Nyhetsvärdet påverkas såklart av den kända familj han kommer ifrån. Men det är ändå signifikativt att Victoria Sandell Svensson så effektivt glömdes bort när vissa skanderade "den första svenska homospelaren på elitnivå". Det här var något som Emmy Rasper noterade snyggt i "Brunchrapporten". Missförstå mig inte nu, jag tyckte det var fantastiskt när Hysén kom ut. Jag blev både glad och rörd av hans oerhörda mod. Det är snarare mediebevakningen och grabbighet jag funderar över.

7 kommentarer:

 1. Bra skrivet!
  Fast Sandell Svensson är långt ifrån damfotbollens första öppet homosexuella spelare

  SvaraRadera
 2. Hm. Är det så att mannen i gemen är mindre bekväm med homosexuella män än kvinnan i gemen är bekväm med homosexuella kvinnor? (Uff. Jobbig mening.)

  SvaraRadera
 3. M: Tack! Jo visst, fast jag skrev ju om svenskar på elitnivå. Finns det någon som är lika bra som hon som kommit ut? Det gör det kanske.

  O: Jag förstår hur du menar. Det är väl mindre vanligt med extremt hat åtminstone. Fler heteromän som spöar bögar än heterotjejer som spöar flator, om man säger.

  SvaraRadera
 4. Har funnits några stycken på landslagsnivå. Sen beror det ju på vad man menar med "komma ut". Har sett tidningsintervjuer med damfotbollsspelare där det kort refererats till "sambon anna" eller liknande, utan att det sågs vara något märkligt med det. Hedvig Lindahl är ett exempel.
  Sandell Svensson var nog däremot först att bli intervjuad i egenskap av homosexuell fotbollsspelare istället för i egenskap av fotbollsspelare.
  Rätt otäckt att det fortfarande anses vara en så stor sak...

  SvaraRadera
 5. M: Bra info där, tack! Ja, det är läskigt. Det tar ett tag för saker att ändras. Inte länge sen det var både förbjudet och sjukdom. Inte för att det är någon ursäkt. Bara att det tack och lov hänt iaf NÅGOT de senaste decennierna.

  SvaraRadera
 6. Pia Sundhage kom ut i samband med inspelningen av "Vi är tjejer, vi är bäst" -87 och fick mycket credd för det. Tror att hon var en av de första svenska idrottare som kom ut under sin aktiva tid, oavsett sport.

  SvaraRadera
 7. Jens: Bra info. Gillar vi.

  SvaraRadera