onsdag 9 mars 2011

Johanna Westman med mera

I går började jag tänka på Johanna Westman och att det var länge sedan jag såg henne i rutan. Nu håller hon visst på med barn- och kokböcker. Men jag kommer nog alltid förknippa henne mest med tv-programmen hon gjorde på 90-talet. Särskilt "Popitopp". Hon var lite av min idol.

Jag gillade rollen hon hade som programledare, hon drev med "den gulliga tjejen". Var söt och log. Neg och sa "Tack så mycket". Men så uppenbart ironiskt. Och hon kunde säga ganska taskiga saker, fortfarande med det där leendet på läpparna. Till exempel skojade hon rätt rejält med Mauro Scocco. Han var "superhunden Mauro", en leksakshund med en sådan där hatt som Mauro alltid hade på 90-talet. Väldigt roligt!

* * * * *

Jag kom också att tänka på Rough Bunnies och Bedroom recordings. Bedroom recordings var ett, typ, skivbolag som gav ut cd-r-skivor med svensk indie på 00-talet. Sedan bara försvann de, hux flux. Rough Bunnies gav ut flera cd-r på Bedroom. De hade annat bra också, som The Flame (supergrupp), Springfactory, All of my brother's girlfriends (Pontus som är/var med i Hästpojken), Nikolas Makelberge och, inte minst, Agent Simple.

Men Rough Bunnies var stjärnorna, i alla fall för mig. Man visste inte riktigt var man hade dem. När jag hörde deras skivor och såg dem live fick jag intrycket av att de gjorde narr av hela företeelsen musik. På ett bra sätt. De kunde knappt hantera instrumenten, spelade massa fel, började om och skrattade mitt i låtarna. Verkligen motsatsen till "seriösa musiker". Samtidigt skrev de fantastiskt bra låtar lite sådär från höften. De visade hur lätt det är att göra pop. Det gillade jag. Och så sjöng Frida otroligt fint (när hon kände för det).

Gustaf Kjellvander hyllade Rough Bunnies för några år sedan. Han gjorde en skiva med bara RB-covers. Och det var såklart en jättefin gest. Men jag gillade inte musiken. Det blev för mallat. Lekfullheten var borta. Nu låter det kanske som att RB lagt ner. Så är det inte! Kolla här.

* * * * *

I går var det internationella kvinnodagen. Då påminde AK mig om SAOL:s definition av feminism: "Feminism är en politisk rörelse för kvinnors fulla ekonomiska, sociala och politiska likställighet med mannen". Vem fan kan inte skriva under på det?! Ja, det skulle väl vara till exempel Paulo Roberto då. Som envisas med att separera feminism och jämställdhet. Det är samma sak, din idiot!

Men det finns ju inte bara kvinnor här i världen. Det finns också MÄN. Min syrra skickade mig ett klipp (som hennes kompis M. tipsat henne om) från ett Stina Dabrowski-program. Ett inslag om vilda män. Titta och njut, här!

9 kommentarer:

 1. Älskar det där klippet. ÄLSKAR!
  /Anna

  SvaraRadera
 2. aaaaaaaahhh!!!! fyfan vad kul. gjorde min dag.

  SvaraRadera
 3. Anna: Jag med!

  Ellen: Gött! Det är ju stört roligt.

  SvaraRadera
 4. Du glömde en Bedroom-artist där Han1, nästan så att jag kräver en edit...

  /Stef

  SvaraRadera
 5. Nä?! Var Agent Simple där?! Jag trodde det bara var på Fridlyst. Fan vad dåligt av mig.

  SvaraRadera
 6. Snodde mansklippet till min kurirenblogg. Nåt jävla fel med skiten så jag kunde inte hälsa och tacka där. Så jag gör det här. Hej hej. Tack tack.

  SvaraRadera
 7. Varsågod. Jag tackar i min tur syrran som i sin tur tackar M. som kanske också har någon att tacka på sin kant.

  SvaraRadera
 8. Måste ju först säga mig enig i att Johanna var en tipp topp popitopp-programledare.

  Men nu till det viktigaste. Det där klippet var det roligaste jag sett på länge. Jag har ont i alla ansiktsmuskler från öra till öra.

  Jag tycker vi borde arra en fest helt baserat på innehållet i detta klipp Martin. Allt ska vara med. Och både män och kvinnor. Tjejerna måste också få chansen att bejaka sin inre manliga vilde. Alternativt ett sexpack folle i nån björkdunge och bara bröla lite. Vad sägs?

  SvaraRadera
 9. Bra idé! Klart vi ska. Jag ser mycket fram emot att slå grenar mot träd så hårt jag bara kan. Och sen gå därifrån, snabbt och våldsamt.

  SvaraRadera