onsdag 15 december 2010

Sami och Stim

Jaha, nu börjar det bli dags att köpa julklappar. Tur att jag bara har fyra pers att köpa till för satan vad segt det känns att ge sig ut i affärerna. Jag vill inte handla, de jag köper till vill inte ha nåt. Ändå håller vi på, år efter år. Jaja. Kul att träffa dem i alla fall.

Lagom till kommersen dyker det upp lite bananer på kontot. Sami och Stim kan man alltid lita på. Jag blir lika överraskad varje gång. Kanske för att systemet känns för bra för att vara sant. Min upplevelse är att jag göra nada och ändå får pengar.

Sami, Svenska artisters och musikers intresseorganisation, fixar så jag får pengar när jag medverkat på inspelningar som spelas offentligt. Till exempel när "Sanningsdan" spelas i P3, då trillar det in några ören till mig. Men jag får inga stim-pengar för den eftersom jag inte varit med och skrivit låten.

Stim, Svenska tonsättares internationella musikbyrå, styr upp stålars för de låtar jag skrivit själv (och som spelas offentligt). Till exempel får jag och Johan kulor när Håkan Persson river av "Kvävd av kött" i P3 Rock. Dock inga sami-pengar eftersom det är en demo och ingen "riktig" inspelning.

Däremot, om jag skrivit och spelat/sjungit på en skiva som är "ordentligt" utgiven av skivbolag och där producenten har skickat in en redig medverkandelista till Sami, får jag kronor från både Sami och Stim. Om det spelas offentligt någon gång, that is.

Sedan finns det något som heter Skap också, men det vet jag inte vad det är. Kan de också ge mig pengar? Någon som vet?

Fast ejengklien är det inte Samis och Stims pengar, de förmedlar bara de avgifter som bland andra Sveriges Radio betalar. Men ändå. De kirrar biffen och det kostar inget att vara med. En märklig oas i dagens tjyvsamhälle.

3 kommentarer:

 1. Skap tar mer än vad dom ger. Om man inte får stipendium, men det har jag inte fått. Man kan även få låna lägenheter i Spanien och Frankrike. Men det har jag inte fått än. Däremot fick jag faktiskt ekonomihjälp genom dem igår. Det var rätt bra.

  Tycker inte du att stim/sami-ration såg märklig ut i år? Brukar ju oftast vara 5:1, nu var den typ 3:2. Jag fick mer sami än vad jag trodde, men mindre stim. Det känns skumt liksom. Jag gästspelar ju inte på andras låtar.

  SvaraRadera
 2. MED VÄNLIGA HÄLSNINGAR
  MÖRN

  SvaraRadera
 3. Jag fick också en rätt märklig ratio, brukar få mycket mer från Stim. Nu var det ungefär lika mycket från båda. Fast det beror ju på vem man är liksom. Tommy Körberg lär ha en sjujävla mycket större Sami-peng än Stim, till exempel.

  SvaraRadera