måndag 6 december 2010

Det ska löna sig att arbeta

Så sa Mona Sahlin i helgen. Många andra har sagt det före henne. Det har sagts så mycket att den som säger det inte behöver förklara vad den menar. Vi förväntas förstå. Ingen ställer några frågor om det och ber personen utveckla. "Det ska löna sig att arbeta" och sedan är det slut. Reaktionen blir ungefär samma som på "jorden är rund".

Förutom att frasen är så intellektuellt torftig och inte tas vidare och djupare börjar jag undra om den kanske rentav är felaktig. Den verkar förutsätta att risken finns att det inte lönar sig att arbeta, men senast jag kollade låg a-kassan på 80 %, inte på 100 %. Du tjänar alltid mer på att ha ett jobb än att stämpla för samma jobb. Så jag undrar lite vad som är problemet, ejengklien.

6 kommentarer:

 1. E ju säkert det här hon menar. Vi snackar inre värden här serrö!

  "Ett väl utfört arbete ger en inre tillfredsställelse och är den grund varpå samhället vilar." - KBJ

  SvaraRadera
 2. Såklart! Jag som trodde det hade med pengar att göra!

  SvaraRadera
 3. Jag tycker ju såhär: http://fredrikedin.wordpress.com/2009/05/01/arbetarpartiet-mot-arbete/

  SvaraRadera
 4. Chops: Ska kolla in den där länken. Jag har ingen lust att, eller vet inte om jag KAN, ha en åsikt i frågan, just nu. Det som irriterar mig är att vissa människor, till exempel Mona Sahlin och även borgerliga politiker, slänger sig med en nött fras som inte behöver förklaras. Och som dessutom är fel eftersom du tjänar mer pengar på att jobba än att "gå på bidrag", om jobbet är det motsvarande. Man slåss mot ett monster som inte finns. Det de egentligen vill säga är ju: "Det ska löna sig MYCKET MER att jobba än att inte göra det".

  SvaraRadera
 5. Jo, jag fattar ju det som du menar och håller med. Retorik Schmetorik.

  SvaraRadera
 6. Chops: Man blir ju så less påt

  SvaraRadera