söndag 12 december 2010

Kommunslogans

K. visade mig en väldi rolig sajt där vi får hjälp med att skilja kommunerna Habo och Håbo åt. De är, som alla vet, "så lika - men ändå så olika". Och när vi pratar om svenska kommuner är det lätt hänt att komma in på slogans.

Jag har länge trott att Östersund har "Livskvalitet ingår" som sin officiella slogan. När jag surfar runt på kommunens hemsida är den svårhittad och finns bara på ett ställe, här. Enligt ett mycket spännande policydokument är det visst enbart "Livskvalitet" som gäller:

"Livskvalitet är det begrepp (den slogan) Östersund ska förknippas med."

"Vinterstaden" är också något som vissa försökt etablera, jag skulle ändå påstå att det inte riktigt har satt sig varken i staden eller utanför. Eller har jag fel?


Andra har fått till några riktiga stänkare. Som Hjo med sin "I love Hjo" (så snygg logga också!). Trosa har väl (?) "Världens ände", men de skryter inte med det på hemsidan direkt. Skurups kommun, där jag bodde för länge sedan, har länge dragits med ryktet att de har "When in Europe, don't miss Skurup" som officiell kommunslogan. Jag tror den finns på skyltar och klistermärken, men den "riktiga" är den mer kommunalt torra "Nils Holgerssons hembygd". Enköpings är känd också, "Sveriges närmaste stad".

Linköping är rätt lama med sin "Där idéer blir verklighet", Ystad ganska oförståeliga med "Ja, i Ystad" och Piteå krånglar till det i "Det är hit man kommer när man kommer hem".


Vet ni om några fler slogans som borde uppmärksammas? För några år sedan kom den här boken i ämnet, döpt efter vad som ska vara Vallentunas slogan. På hemsidan finns den i alla fall inte.

15 kommentarer:

 1. Gillar det här utdraget ur boken du länkade till:

  "Victoria Kreauger på Vännäs kommun [svarar]på varför de kallar sig Norrlands Venedig: 'Vi ÄR Norrlands Venedig och det är inte någon påhittad historia. Ett par från Korea som var på bröllopsresa och skulle åka tåg från Stockholm till Venedig frågade efter 'Two tickets to Venice' och fick 'Two tickets to Vännäs' istället. Vår lokaltidning gjorde ett reportage med dem när de klivit av på perrongen i Vännäs en kall och snöig vinterdag och paret frågade då efter gondolerna. '"

  SvaraRadera
 2. Södertäl-YEAH! Har jag hört.

  SvaraRadera
 3. Jag har ingen på lager men funderat en hel del kring detta med kommuner som försöker skapa "varumärken" kring sig själva. Känns som det lätt leder till att man tappar fokus på vad kommunen borde syssla med, gärna: vård, skola, omsorg och annat vettigt.

  SvaraRadera
 4. Vet att Krokom hade en kampanj back in the day med typ Lypsyl med texten "Krokom på allas läppar".

  SvaraRadera
 5. Stöde ligger i Sönnsvalls kommun tror jag. Men de har den bästa by-slogan jag någonsin sett. När man passerar denna gudsförgätna håla så finns (fanns) det iaf en skylt där det stod "Om du bott i Stöde hade du varit hemma nu". Så jäva bra! Självinsikt på ett underfundigt vis.

  SvaraRadera
 6. Borås kommun har väl "Vi är vad vi heter"?

  /Stef

  SvaraRadera
 7. Väldigt svårt att veta när en slogan blir officiell, är det när kommunfullmäktige tagit beslut kring det? Man kan ju tänka sig näringsidkare som på eget initiativ lanserar slogans, men de borde väl inte räknas.

  Stockholm har ju capital of scandinavia och Sundsvall har ju utnämnt sig själv till norrlands huvudstad.

  Jag är helt hundra på att jag sett Livskvalitet ingår. Det kanske är som klippet med clintan och ciggen...

  SvaraRadera
 8. Kalle: Hahaha!

  Chops: Hahaha!

  Anonym: Visst, så är det. Och det är lätt att raljera över när kommuner ska hitta på slogans och marknadsföra sig. Samtidigt: jag kan förstå att de är desperata när så många flyttar till storstäderna. Tar till allt de kan för att locka turister och inflyttare. Det leder ju till skattepengar som i sin tur fixar bra vård och omsorg. Så helt lätt är det inte. Men absolut, det finns säkert bättre sätt än en slogan.

  Rip: Den var ju svinbra! Var inne på deras hemsida nu, där kan man hitta rubriken "Krokoms kommun - en bra del av Jämtland". I jämförelse med vad kan man undra då.

  Pat: Den var rolig!

  Steff: Det känns bekant. Men på kommunens hemsida finns det inte, när jag söker. Inte för att det alltid är facit, men ändå.

  Martin: Nä, visst, det är en svår grej. Som "Södertäl-YEAH", den skulle aldrig lanseras officiellt, men i folkmun kanske det är den mest utbredda?

  Tycker det blir lite löjligt när stora städer ska hålla på med slogans faktiskt. Och då räknar jag in Sundsvall också. I det fallet känns det än mer patetiskt eftersom de flesta, nog, skulle hålla med om att det är Umeå som rockar sönder.

  Livskvalitet ingår, jo då, den finns ju. Det var bara det att jag förväntat mig mer om den på hemsidan.

  SvaraRadera
 9. Jag försöker hitta min hemkommun Höganäs slogan. Hittar bara "Bo i Kullabygden - ett friare liv". Tänker därför känna efter lite extra ordentligt i jul om just den där frihetskänslan infinner sig.

  SvaraRadera
 10. Ja! Det kommer den säkert göra. De kan ju inte ha tagit sin slogan ur tomma intet, menar jag.

  SvaraRadera
 11. "Fagersta - Här får du livstid" tycker jag är lätt oklar.

  SvaraRadera
 12. Ja... Fast de menar ju att man får tid att leva där. Den har visst vunnit en tävling också:

  http://www.fagersta.se/nyheter_2007/20070426_3.htm

  SvaraRadera
 13. Den här går ju inte av för hackor heller: http://www.fria.nu/artikel/84274

  SvaraRadera
 14. Chops: Men det där kan ju fan inte vara sant?! Fast det verkar onekligen så

  SvaraRadera
 15. Det var hur som helst väldigt quickt av dem

  SvaraRadera