tisdag 14 december 2010

Att tvingas ta avstånd (uppdaterad)

Nu har en muslim sprängt sig så nu jävlar måste alla svenska muslimer ut och ta avstånd. För annars kommer jag tro att alla muslimer gillar den här grejen. Herregud, så dumt.

Mustafa Can skrev en grej om det, att han tar avstånd. Jag förstår hur han tänker, han vill visa att det finns vettiga muslimer som inte gillar terrorsprängningar. Men genom att ställa upp antitesen hålls ju tesen, att det är ett "tokigt kollektiv", vid liv. Diskursen, som vi så fint brukar säga här på universitetet, är oförändrad.

Man skulle vilja ha ett annat sätt att prata om saken på. Djupare, och från andra vinklar. Analysen "om en är dum behöver inte det betyda att dens 'kompisar' är dum eller tycker som den" känns ju, precis som sättet jag uttryckte den på, för mycket sandlåda. Om vanligt folk och journalister hela tiden måste nöta den loopen kanske "vanligt folk är dumt i huvet" vore en mer nyskapande analys av situationen.

Används inte den här "guilt by association"-metoden rätt godtyckligt? Annars tycker jag att reportrar lika gärna kunde kräva avståndstagande från SD när populistiska högerpartier i östra Europa trackar romer. "Hörni, SD, dom som är som ni där nere i Ungern har sagt och gjort det här! Kommentar på det? Tar ni avstånd?".

Själv är jag förvånad (not!) över att min telefon varit tyst varje gång USA har gått in militärt i andra länder "i den västliga frihetens och demokratins namn". "Hörru, Martin, du är ju en person som bor i väst och gillar frihet och demokrati, vad har du att säga om USA:s senaste drag? Ta ställning nu, och gör det rätt". Eller Sverige och Afghanistan för den delen...

Jag skulle aldrig låta mig, som person, förknippas med en grupp eller retorik på det sättet. Och ingen skulle avkräva mig ett avståndstagande heller.

Förresten: För ett tag sedan såg jag en tjomme skriva på Fejjan om Eurostat (EU-statistik) och deras siffror på hur många terrordåd som utförts i EU (eller om det var Europa, ni vet väl att EU och Europa inte är samma sak?) under året och vilken politisk ideologi och/eller religion som terroristerna bakom bekände sig till. Jag försöker hitta det igen, men har svårt att navigera på den här sajten.

Är det någon som kan hjälpa mig med en länk?

* * * * *

Vad ska vi göra åt all idijoti? Hur ska vi palla med?! Jo, genom humor och musik såklart!

Humortipset: A. hittade ett helt fantastiskt debattinlägg, "Trött på smygbögeri", på Hem och Hyras hemsida. Hem och Hyra är Hyresgästföreningens tidning.

Musiktips 1: PSL uppmärksammar den nya poporkestern Nord och Syd där min syrra och massa kompisar är med. Här hittar man det och där finns också länkar till några låtar.

Musiktips 2: En gammal goding, tror det var just nämnda syrra som spelade den för mig första gången. Rivig och köttig pop med New Pornographers. Neko Case på sång, givetvis.

1 kommentar:

  1. Håller med, Hanet. Dumheter är vad det är!

    Jag skulle iofs gärna ta offentlig avstånd från Sveriges krigslinje.

    SvaraRadera