lördag 30 oktober 2010

Snuttefilten

I "Fear of flying" med Teenage Fanclub sjunger Gerry Love de förnuftiga raderna "I've never looked for answers in a song" och "Don't always look for comfort in a song". Så jävla rätt, så jävla förnuftigt. De har det där draget i vissa texter, TFC, det där självtillräckliga och vetabästperspektivet. Jag är extremt känslig på att plocka upp den vibben, kanske just för att jag har det där draget själv.

Men vaffan, vad ska man göra då när man känner sig helt sämst? Det finns väl värre saker att trösta sig med än musik. Den här helgen har jag ett extra starkt snuttefiltsbehov. För mig måste sån musik vara lite tråkig, melodiös och kunna ge mig en identifikation med den som sjunger. Det behöver inte vara något i texten, det kan räcka med en viss stämning i rösten bara. Exempel på musik som inte riktigt funkar då är typ Burzum och Terror Squad. Tröstlåtarna helgen vecka 43 för Han1 är:

* "Mr. Freeze" med K's Choice. De kom från Belgien och hade några hittar på 90-talet. Och det hörs väl, att det finns lite grunge där i bakgrunden. Jag förstår ju att det här är ett objektivt tråkigt band, men har alltid gillat låten väldigt mycket. Tror de håller på fortfarande.

* "Hanging around" med Gemma Hayes. Irländska som jag bara hörde talas om när första skivan "Night on my side" kom. Men vad jag förstår så håller även hon på fortfarande. Också en fintråkig, 90-talistisk (även fast den kom senare), låt.

* "Hospital" med Lemonheads. Från deras, känns det som, underskattade "Car button cloth"-skiva, värd att äga enbart för de fina gitarrljuden. Krispiga, samtidigt murriga och varma. Som vore de gjorda av frotté. Snodde titeln, som också var Richmans, till en låt jag gjorde. Sen tyckte Johan vi skulle ha det som bandnamn också.

* "Tell that girl to shut up" med Holly and the Italians. Ingen tröstlåt, men för att inte helt falla ihop i en gråtrunkshög i helgen behövs det lite argglädje. Då får det bli amerikanska Holly som drog till England och gjorde punkpop. Transvision Vamp, som jag aldrig riktigt förstått vad det är för sorts band, gjorde en cover senare.

Om ni undrar varför jag länkar till konstiga sajter (av vilka GreekTube nog tar priset) och inte till allas nya standardspelare Spotify så är det för att jag inte har eget internet. Och där jag lånar går det inte att ladda ner program. Sorry.

2 kommentarer: