måndag 25 oktober 2010

Manligheten

I går kväll blev flyktingar trakasserade på Frösön, skriver bland andra LT. Man blir ju bara så ledsen och arg. Att folk kan göra sånt där och ändå leva med sig själva, utan skam. Skulle inte vara en högoddsare om det mest, eller bara, var män som låg bakom. Aggressiva män. Statistiken talar ju för det i alla fall.

Precis samtidigt som attacken skedde kollade jag lite på en Beck-film på TV4. Skönt nog har de börjat med Beck på söndagar igen, jag har varit lite ur gängorna under det här uppehållet. Inte riktigt känt mig i fas. Filmen handlade i alla fall om våld i nära relationer, det var en polis som slog sin, ja, hon var väl hans flickvän? Jag förstod inte riktigt hur deras relation var, såg inte klart filmen, tyckte mest det var skönt att den gick.

Innan dess såg jag en ganska bra dokumentär på SVT som hette "Blood calls you", gjord av Linda Thorgren som träffade en karl på Kuba, han flyttade med till Sverige och började sen slå och psyka henne. Filmen är en slags släktforskning där filmaren får veta att hennes mor, mormor och mormorsmor alla har samma erfarenhet, de har blivit slagna av sina män. Och nu är Thorgren rädd att hennes dotter, Alma, ska hamna i samma mönster som vuxen.

Men män, en del män, är inte bara farliga för kvinnor. Vi är farliga för oss själva också. Det kan man lyssna på i "Tendens" serie om manligheten som folksjukdom.

2 kommentarer:

  1. http://amelia.se/artiklar/2010/birro-sa-blir-du-en-riktig-man/index.xml

    en riktig sopa har Birro blivit.

    SvaraRadera
  2. Herre, vilken lång text. Ska jag säga iofs...

    SvaraRadera