onsdag 27 oktober 2010

Låt maten tysta mun

I går var det dags igen, den här gången i SVT, att uppröras över hur djur behandlas. Det kommer ju då och då i medierna, "skakande reportage över hur djur behandlas i köttproduktionen". Men det blir liksom ingen kontinuitet, ingen förändring. Någon slags fördjupning fick man i "Kosmo" förra veckan. Annars är det mest en studie i medielogik, studie i hyckleri.

Buhu, en massa köttitarianer som lipar över de ulliga och gulliga kaninerna. Man torkar sina tårar med ena handen samtidigt som den andra trycker in hormonpumpat, elchockat storindustribacon i kakhålet.

Det är ju helt bisarrt att Köttsverige inte förstår sambandet mellan djurindustrins maskina inställning till djur och det billiga köttet i affären. Få skulle ha råd att äta såna sjuka mängder kött som äts, varje dag i veckan, om allt kött var pk-producerat. Ändå så rasar folk när de ser hur djuren har det. Sluta bli upprörda! Ni vill ju inte ändra ert beteende ändå. Fler köttitarianer borde säga vad de egentligen tycker: "Jag skiter i att djur dör och lider på minimal yta i köttlador, det viktigaste för mig är jag får köpa billigt kött".

Det är så löjligt att bli moraliskt upprörd när det främsta argumentet som används för att äta kött inte håller moraliskt alls: "Det är så gott". Jaha. Ibland kommer också "det är naturligt" och "jag/mänskligheten har alltid ätit det".

I Köttsverige ska man:
* Bli upprörd när gulliga kaniner blir klubbade i huvet
* Bli upprörd när gulliga sälar klubbas ihjäl
* Bli upprörd över att man äter hundar i Asien
* Tycka att hundar och katter är gosiga och gosa med dem jättemycket
* Inte berätta för små barn var köttbullen kommer ifrån om de frågar

* Tro att alla djur har det jättebra, förutom de gånger medier rapporterar om det


Jag är vegetarian, mestadels av estetiska skäl. Det känns äckligt att stoppa in kroppsdelar i munnen, tycker jag. Jag tycker inte att djur är lika mycket värda som människor. Vissa kanske tycker det, det är helt ok. Jag gör inte det i alla fall. När jag och min köttätande vän J. är och metar är det jag som får bryta nacken av abborrarna. Han tycker det är obehagligt.


Jag kan inte säga att jag totalt struntar i, eller njuter av, att massa djur dör och lider varje dag. Men det är inget som håller mig vaken om natten, om jag säger så. Ni som äter kött, gör det. Bara ni skippar krokodiltårarna. Ät kött och håll käft. Eller bli vegan.

11 kommentarer:

 1. Ska ju inte dräpa en annars bra reflektion med fånig ordmärkning men du är nog den första jag hört som e veggis av "estetiska skäl". ;)

  SvaraRadera
 2. Ellur nu snubblade jag nog själv såg jag. Det var kanske estetiska det faktiskt skulle stå. Trodde du menade etiska. Uschäckta uschäkta.

  SvaraRadera
 3. Rip: Bra att du hugger! Men det SKA stå estetiska. Att det känns äckligt/ofräscht att stoppa det i munnen, på grund av att det är kroppsdelar: muskler, senor, blod osv osv. Att det äcklar mig på ett personligt plan.

  Många gör det ju på grund av att de tycker det är moraliskt fel, på ett högre plan, att döda och utnyttja djur. Det är inte min huvudanledning

  SvaraRadera
 4. Man äter inte kött för att man hatar djur.

  SvaraRadera
 5. Jag har en idé som jag kallar för "kött-körkortet" som går ut på att för att få äta ett djur så måste man ha dödat djuret själv en gång, alternativt ha arbetat i ett slakteri under säg en vecka. Därefter kan man i alla fall inte plead ignorance.

  SvaraRadera
 6. Kan man döda ett djur fler än en gång? Ni vegetarianer verkar lite kristna/mystiska.

  SvaraRadera
 7. Chops: Bra att du är med här! Men du måste utveckla dina båda kommentarer tycker jag, för jag hänger inte riktigt med. Har inte sett mig själv som kristen/mystisk men det kanske ligger nåt i det om du tar det vidare. Men om du menar Olles kommentar: jag tror att Olle äter djur, visst gör du Olle?

  SvaraRadera
 8. Äh, jag skojar. Jag märkte ord och syftning. Han menade antagligen att man måste ha dödat en ko för att få äta högrev. Men han skrev inte så, det blev till att djur skulle ha fler liv än ett. och det är lite kristet/mystiskt. Mitt skämt grundades lite i generaliserandet, att det är enkelt. Att de som äter kött är på ett visst sätt och tvärtom.

  En kompis drog det första skämtet. Han åt inte djur för att han hatar djur, sa han.

  När det gäller det här skiter jag i vilket. Man borde inte äta kött, men man gör det. Big deal. Att försvara det är lika idiotiskt som att göra det. En av två idiotier räcker bra för mig.

  SvaraRadera
 9. Ok, tråkpoäng till mig.

  SvaraRadera
 10. Jodå, jag äter djur. Det är mest industriköttet jag har ett moraliskt problem med. Jag fiskar rätt mycket och stod häromveckan och styckade älg för fulla muggar så själva dödandet/ätandet har jag inga större problem med. Mer att det känns ohederligt att leja bort skitgörat till en ganska obehaglig industriell verksamhet som man inte vill låtsas om. Så jag brukar undvika industrikött men jag är för bekväm för att helt lägga av.

  SvaraRadera
 11. Jag äter mejeriprodukter och ägg och de djuren lär inte ha det förjävla kul heller. Men vaffan, man orkar ju liksom inte. Eller, JAG orkar inte.

  SvaraRadera