måndag 25 oktober 2010

Hüsker Dü "Flip your wig" (1985)

Nu är Hüsker Dü klara med sin förvandling. Debuten "Land speed record" var en ren hardcore-skiva, bara drygt tre år senare kommer popskivan "Flip your wig". På något sätt blir bandet efteråt inte lika intressant. Det var hela processen som gjorde dem så speciella. Men nu är det ändå fortfarande nytt. De har aldrig hunnit upprepa poppen och det märks att de tycker det är kul att ha hittat ett nytt sätt att skriva låtar på.

"Flip your wig" är bandets lättaste, gladaste, mest extroverta skiva. Bob Mould tar vidare formulan från "I apologize" och bara sprutar ur sig upptempohits av barockt hög kvalité: "Flip your wig", "Makes no sense at all" (bandets kanske hittigaste låt nånsin, blev singel och video där b-sidan "Love is all around" är med som bonus), "Hate paper doll", "Private plane" och "Divide and conquer" är en sanslös kvintett låtar.

Den sista av dem har jag alltid hållit lite extra varmt om hjärtat. En treackordslåt med ett väldigt Mouldskt riff, med en liten orientalisk touch som accentueras i slutets lalala-parti, och ett enda långt matande av texter som kröns med refrängens förlösande monotoni.

Grant Hart har också sjukt hög nivå på sina låtar och de behövs för att göra albumet mer varierat och dynamiskt eftersom hans bidrag överlag är tempomässigt lugnare än Moulds. Även om den relativt snabba, ångestridna "Every everything" - tillsammans med hoppfulla "Keep hanging on" - kanske ändå är hans bästa på skivan. Med en ganska fin text om kärlek som de lyckas få så fint obehaglig genom musiken.

Då är "Green eyes" mer i fas mellan text och musik. Minns när jag berättade för kompis M. om att både Hart och Mould var homosexuella och M. verkligen hade tagit till sig texten, tänkt in att den handlade om tjejen han var kär i. Jag tror hon hade gröna ögon och allt. Nu fick M. veta att låten, kanske, var riktad till en man. Han kände sig lite lurad. Det var roligt, tyckte jag.

BETYG: 9/10

BÄSTA LÅTAR: "Makes no sense at all", "Every everything", "Divide and conquer", "Keep hanging on", "Private plane"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar