lördag 2 oktober 2010

Krig, vaerebraför

Fred, det vill väl alla ha. Eller? Så lägg ner militären och sluta kriga. "Åh, grabben, så där tänkte jag också när jag var ung, men verkligheten ser inte ut så. Vi behöver försvarspolitik och militär för freden, för att hålla balansen i världen. Och krig är ibland nödvändigt, som absolut sista utväg." Det kursiva slängs alltid med, för att visa att man är en riktig humanist. Är det verkligen fred vi vill ha? sjöng Hoola och Thåström. De menade det iofs på ett annat sätt. Men ändå, bra fråga.

Om det finns något mer naivt så är det krigsförespråkares idé om att det går att föra "bra krig". Det är ju fan skrattretande. Kolla på historien. Nyss kom det fram att norska soldater tycker krig är "bättre än att knulla". Norska militären och folket sätter den kollektiva handen för munnen i chock. Nä-ää, inte våra grabbar.

Och amerikanska soldater i Afghanistan visar sig ha dödat "för nöjes skull". Handen åker upp till munnen igen. Snart kanske det kommer ut att de har våldtagit kvinnor också. Va, nä, ere sant? När ska dom fatta att krig alltid är dåligt. På nåt sätt.

Att USA har en lite märklig bild av vad krig är, är inte så konstigt ändå. För andra länder är det så uppenbart att det blir skit hemma eftersom man oftast slåss med grannen. Döda civila, matbrist, vattenbrist, förstörda hus. Jänkarna brukar fara hundratals mil till Långtbortistan och vanda. Den där riktiga erfarenheten av krig finns inte. De (jag generaliserar lite här) kan kanske förstå hur det känns, men inte känna hur det känns.

När någon har mage att göra samma grej då är det liksom ett sånt otroligt övergrepp. Som elfte september. Som Pearl Harbor. Som leder till helt absurt oproportionerliga hämnder. Starta krig mot två länder. Brandbomba alla japanska storstäder förutom två, som atombombas. Så nu lyssnar jag på Sun Ra, The Roots och Lydia Lunch. Och i tanken på "Fuck Chirac" med Le Camembert Radioactif. Är det någon som har den? Jag letar förgäves på näte.

2 kommentarer:

  1. Tänkte på vad du skrivit när jag läste en lite notis i dn om att en amerikansk "drönare" hade dödat fem misstänkta tyska terrorister i pakistan. Enligt amerikanska underrättelsetjänsten misstänkte man att de planerade ett terrorattentat?

    Och så undrar omvärlden hur det kommer sig att talibanerna fortfarande finns kvar, sinnes.

    SvaraRadera
  2. Ja, den där totala ickeförmågan i att kunna förstå hur någon kan se en som "the bad guy". "Vadå, vi är ju alltid the good guy?". Innan USA fixar att sätta sig in i det kommer de aldrig få bort all "ondska"

    SvaraRadera