måndag 4 oktober 2010

Amerikanska komedier

Den här helgen har jag inte träffat folk alls, bara tittat på tv. Känner mig lite konstig i huvet faktiskt. I fredags såg jag filmen "4o days and 40 nights". Oj, sicken skit det var. Under förtexterna verkar det lovande för jag såg att både Shannyn Sossamon och Maggie Gyllenhaal skulle vara med. Så jag förväntade mig nån halvljum, kvasiindiefilm. Kött och potatis, liksom.

Men det var ju en sån där film där man hatar precis alla eftersom de beter sig så jobbigt och orimligt. Ja, jag vet att det är film! Men de ska föreställa unga människor, som lever i nutid, i San Francisco. Det är liksom inte Bizarro World. Och jag skrattade inte en enda gång. Så dåligt manus. Så dum idé att sno ett "Seinfeld"-skämt och dra ut det till en hel långfilm. Sen blir man ju också less på hur de alltid castar stora hakor och stajlar nittiotals-Tintin-frisyrer på killarna. Fast alla vita amerikanska män kanske ser ut så? Stackars tjejerna i så fall.

I går såg jag "På smällen" för säkert tredje gången. Märkligt hur vissa filmer liksom söker upp en. Jag har aldrig aktivt försökt se den: aldrig hyrt, aldrig laddat ner. Den är på ett spöklikt sätt på tv jämt när jag kollar. Ganska rolig, här och där. Och Katherine Heigl och Leslie Mann är bra. Men som alla nutida amerikanska komedier är den för lång. De har sån hybris de där regissörerna, tror de att de är Tarkovskij eller? Snart kommer väl runkskämten i flera akter.

Gör så här: Ta bort de patetiska dramainslagen, moralkakorna och könsrollerna som medeltiden ringde och ville ha tillbaka. Då är väl speltiden nere i en timme ungefär. Släng sen in massa skämt så man får skratta och må gott, så filmen blir runt en och en halv. Som "Dum och dummare". Bara trams, helt rätt. Med de här nya toklängderna går det nästan åt tre timmar för en sunkig komedi (med reklamavbrotten). Det är ju som att gå på en fuckin opera. Fast att man sitter där i soffan och bara tar skiten visar väl ändå vem som är sämst i slutändan.

"På smällen" jobbar också med det overkliga. Ok, säg att vi köper att de går hem med varann. Vi är schyssta. Men sen, att hon inte ens överväger att göra abort? Och att hon går all in på att försöka med killen? Hon är assnygg, normal och har ett glassigt mediejobb. Han är mindre snygg, mindre smal och stört jobbig. Det är liksom ingen komedi, det är science fiction.

8 kommentarer:

 1. Har inte sett "På smällen" men jag läste en intervju med Katherine Heigl där hon beklagade sig över hur trista och humorlösa alla tjejer är i den där typen av filmer. Tacka vet jag Freaks and Geeks där fanns ju liksom Lindsay, Kim Kelly och Millie - sköna tjejer som tilläts göra bort sig och vara roliga. Vad hände, Judd?

  SvaraRadera
 2. Ja, visst, om man kollar på hans cv så är han ju inblandad i i princip alla komedisuccéer de senaste fem åren som regissör, manusförfattare eller producent: På smällen, 40 year old virgin, Supersugen, Anchorman, Talladega nights, Forgetting Sarah Marshall. Ingen dem har en kvinnlig huvudroll som är riktigt rolig! Den enda jag kan påminna mig är möjligen Christina Applegate i Anchorman. I På smällen får Heigl och Mann dra skämt ibland, men mest får de stå för "dramabiten". Medan killarna får vitsa

  SvaraRadera
 3. Abort är väl närmast onämnbart over there, kan ha med det hela att göra. I övrigt har jag inte sett filmen men jag går "out on a limb" och litar på ditt svajiga omdöme Martin, jag ska fritt citera fraser ur detta blogginlägg om nån frågar vad jag tyckte om filmen i fråga. /DW

  SvaraRadera
 4. DW: Så är det nog. Jag har ingen bra koll på abortfrågan i USA, vet ju att det finns tokiga jävlar men inte hur gemene man ställer sig. Innebär svajigt omdöme att jag är kluven till filmen eller kluven som pålitlig person???

  SvaraRadera
 5. Du gillar vissa dåliga saker för att vara hipp men samtidigt tillgänglig och gräsrot, dvs det är inte som att läsa facit att höra din betygssättning. Det är ju både bra och dåligt såklart.
  /DW

  SvaraRadera
 6. Haha! Ja, så är det kanske

  SvaraRadera
 7. Men det finns ju massa "sköningar" som är "softa" som ser filmen och tänker "vafan, han är ju assoft och hon är jobbig, ofta han skulle vilja vara med henne", också.

  SvaraRadera
 8. Anonym: Ja, så är det säkert. "Sköna dudes".

  SvaraRadera