måndag 31 januari 2011

Frimurarna

Det första kapitlet i boken handlar om frimurarna. Bra start. Klassiskt sällskap. Stort också, har miljoner medlemmar över hela världen. Men man fattar inte vad de håller på med i sina ritualer. "Frimurarna handlar mycket om personlighetsutveckling, konsten att vara människa", säger medlemmen Anders Thureson. Lite vagt, kan jag känna.

Thureson visar författaren Svenska Frimurare Ordens (jo, det ska vara särskrivet) lokaler på Blasieholmen i Stockholm. Det är stort och glassigt med ljuskronor i taket, vapensköldar på väggarna och schackrutigt golv. De verkar ha rejält med stålars och har kungen som sin beskyddare. De kallar sig för en barmhärtighetsorganisation. Bara män får vara med.

Namnet kommer visst från de som byggde katedralerna under medeltiden. "De fria murarna" reste runt i hela Europa och byggde. I början fick bara sådana vara med, men det ändrades efter hand. Så här långt är jag med. Sedan börjar Svahn skriva om att det möjligen var några överlevande tempelriddare som bildade den första frimurarlogen. De sakerna kanske inte talar emot varann i och för sig. Men jag blir förvirrad.

Här kommer i alla fall Rosslyn Chapel in i bilden. Ni som läst eller sett "Da Vinci-kodden" vet vad jag pratar om. På väggen i kapellet söder om Edinburgh går det att se en bild utskuren i sten som visar hur en tempelriddare initierar en ny frimurare. Menar vissa. Det blir mycket sådant när det gäller hemliga sällskap. Så himla mycket tolkning och ofta dåligt med fakta.

Det mest kittlande med frimurarna är väl kanske kopplingen till Illuminati. Och det är säkert därför som Dan Brown skrivit om dem i "Änglar och demoner". Som jag inte läst. Men tydligen är det historiskt belagt att Illuminati har funnits. Det var en tysk professor, Weishaupt, som på 1700-talet grundade den mest kända av deras ordnar. De eftersträvade, just det, VÄRLDSHERRAVÄLDE (gulp) och gick senare samman med frimurarna så att illuminater ("de upplysta") blev frimurare och tvärtom. Vissa säger att de finns kvar som en hemlig del inom frimurarna. Andra inte.

En av symbolerna som både Illuminati och frimurarna använder är det allseende ögat. Som bland annat finns på den amerikanska dollarsedeln. Det har såklart fått konspirationsteoretiker att gå fullständigt bananer. Svahn försöker dämpa den hetsen och menar att det är en gammal symbol som många andra har använt tidigare.

Någon som har något matnyttigt om frimurarna eller Illuminati att bjucka på?

2 kommentarer:

  1. johnsson vet ju att hasse aro är med. skönt att du tog upp särskrivningen också, letade många gånger för att bekräfta det helt när vi skulle skriva omslag.

    SvaraRadera
  2. Ja, Hasse Aro verkar ha bekräftat det själv också. Enligt Wikipedia är även Lasse Berghagen och Kalle Moreaus med!

    SvaraRadera