lördag 27 november 2010

Snarklåten i sitt sammanhang

"Alien lanes" med Guided by Voices är en av de allra bästa skivor jag vet. Egentligen är det bara en sak som jag tycker fattas och det är "14 cheerleader coldfront". Den borde varit med på skivan, den hade passat så bra in.

Du kan hoppa in varsomhelst i albumet, varför inte på semi-metallåten "Striped white jets". Eftersom GBV kom från flygplansstaden Dayton använde de ofta temat, i texter och bilder.


Låten är ganska dålig och därmed nödvändig. Riktigt grymma skivor behöver dåliga och halvdana låtar. De gör de bra låtarna bättre och skapar dynamik. Hos GBV stör de dåliga låtarna än mindre eftersom inget spår är över tre minuter. De hinner de ta slut innan du tröttnar.

Någon liknade, om jag minns rätt, att lyssna på "Alien lanes" med att ratta mellan radiostationer. Det brusiga ljudet, låtarnas abrupta start och slut, deras spridda stil.

Sedan kommer "Ex-supermodel", bandets snarklåt. Över själva låten, dunderhögt i mixen, hör vi en person snarka. "I write music for soundtracks now, that's what I want to do, anyhow", sjunger Robert Pollard, om ett berättarjag som försöker övertyga sig själv. En textrad kan säga så mycket.

Den följs av underbara "Blimps go 90" med sitt sura fiolintro. Det är så coolt hur GBV kan slösa med fina melodier. Många andra, även jag, tynar alltid sönder dem med en extra vers, en extra refräng. Det är så svårt att låta bli att upprepa något du själv gillar. GBV kan hålla sig och det är imponerande. De gör nya låtar i stället för de vet att melodierna inte tar slut. Det är kaxigt på ett sätt, på ett annat bara sant.

"Strawdogs" är en Tobin Sprout-låt och det hörs inte bara på sångrösten. Han tar alltid vägen rakt på, krånglar inte till det, lägger ackordföljderna som väntat. Bra komplement till Pollards låtskrivande. Synd att Sprout slutade.


Med undervattensröst sjunger Pollard "I'm not here to drink all the beer in the fridge" i "Chicken blows" vilket nog inte var sant. Bandet drack fantastiska mängder öl. Det skriver James Greer om i sin bok om bandet. Han berättar också att "Alien lanes" var en kassako för skivbolaget Matador.

The advance for "Alien lanes" was close to a hundred thousand dollars. The cost for recording "Alien lanes", if you leave out the beer, was less than ten dollars.


Skivan spelades in av bandet själva på en fyrakanalers portabandspelare. De blandar lofi-ljudet med, ibland, väldigt ambitiösa arrangemang. I "Chicken blows" lyxar de till den så ljudmässigt skruttiga låten med en trestämmig Beatlesk sång. Senare kommer "Always crush me", för mig den amerikanska versionen av Evert Taubes "Kinesiska muren".

Texterna är ju helt hopplösa. Det är som med Pavement, jag fattar oftast inte så mycket, men det gör inte så mycket. Det jag tar med mig är enradingar som "I want to start a new life with my valuable hunting knife". Humor!

* * * * *

I går visade S. det här mäktiga klippet för mig.

2 kommentarer:

  1. Är det en sak jag inte saknar med att hänga med stef är det att se "mäktiga" Springsteenklipp, men här måste jag vara karl för min hatt och ta av mig den för klippet samt käka upp den för min skepsis. Synd bara att min hörde bastuban.

    Jag har börjat svänga vad det gäller melodier, från att ha varit ett fan av att slösa melodier har jag börjat tänka att det är lite fegt... Personligen tycker jag att det känns tryggare att göra låtar som det händer mycket i, det är lite motsvarigheten till att lägga fram en ståndpunkt fylld med reservationer, brasklappar och "det är bara min åsikt", "å andra sidan", "jag vet inte riktigt".

    Jag tycker, till exempel, att det var synd att Jens Lekman la in mollpartiet i Black Cab, tror att den skulle vara ännu mäktigare om den bara körde på.

    SvaraRadera
  2. Tänk, jag reflekterade inte över att jag använde ordet "mäktig". Vilken klyscha. Visst har S. gödslat med Springsteen genom åren, men jag håller med, här var det befogat.

    Haha, bra om melodier! Att det är veligt, jag har inte sett det så. Men kanske också att man är rädd för att folk ska tappa intresset och därför proppa in massa grejer? Därför byta melodier, ackordföljder, göra korta låtar och så vidare. Men det kanske var så du menade?

    SvaraRadera