tisdag 2 november 2010

Mästermästraren i stövlar

Kan inte någon berätta för mig varför vi så gärna vill bli, eller se på folk som blir, mästrade nuförtiden? Eller åtminstone hänvisa mig till någon bra artikel som handlar om det?

Jag försöker liksom formulera det för mig själv, men jag kan liksom inte. Så många program på tv som går ut på att folk ska bli tillrättavisade av "experter" inom olika områden. De här experterna tillåts vara elaka, ibland nästan förväntas de vara det, eftersom folket så väl vet att de har gjort fel och bara ber om att få bli mästrade, så de kan bli bättre. Man kan alltid bli bättre!

Program jag tänker på är till exempel "Lyxfällan", "Hell's kitchen", "Arga snickaren", "Arga kocken" (tror jag det heter, med den där svenska kocken, eller är det "Kniven mot strupen"?), "Idol", "Biggest loser", "Top model" och då känns det som att jag glömt några också.

Att experter mästrar folk verkar vara tidens melodi. Men varför???

6 kommentarer:

 1. Och i vilket program lär man sig att bli mästerbögen i stövlar?

  SvaraRadera
 2. Jag vet inte Hanet, men jag tycker att den elaka kocken (Kniven mot strupen) framstår som ett as till en början, men det har visat sig att han både är konstruktiv i sin kritik och verkar vara en varm person. Faktiskt.

  /Stef

  SvaraRadera
 3. Anonym no.1> Fab 5?

  SvaraRadera
 4. Anonym 1: Jag väntar fortfarande på det pogrammet. Uje Brandelius leder programmet och låter fantasin flöda fritt. Kommer bli nåt helt annat.

  Stef: Ja, jag håller med. Hans ilska känns väldigt krystad, som att han blivit tillsagd av programledningen att försöka vara arg. Att egentligen är rätt schysst. Men det är liksom hela trenden jag vill åt här.

  SvaraRadera
 5. Kniven i strupen-killen sa inför premiären att programmet inte var inspirerat av Gordon Ramsay... Det var kul.

  Det är väl tryggt med auktoriteter, som lumpen, idrottslag och så där. Man vet om man underkastar sig och gör som man blir tillsagd så får man beröm. Om jag skulle gissa mig till en sociologisk analys så kan det ju vara en följd av "historiens slut", avsaknaden av tron på ideologier och religioner (eller att de både ersatts av tron på marknaden i praktiken). Värderelativismen kanske har gjort oss svältfödda på auktoriteter som skiter fullständigt i tolkningar utan bara dänger folk i huvudet med ett "you stupid fat cow!" och slänger risotton i väggen.

  SvaraRadera
 6. Tack Martin! Det var nog något liknande jag var ute efter.

  SvaraRadera