torsdag 18 november 2010

Den krympta debatten (uppdaterad)

I går kollade jag på Lennart Ekdals program i TV4. Man pratade om sossarna och vem de ska ha som partiledare. Är det meningen att man ska tycka det är intressant, eller? Det verkar som att många journalister verkligen inte kan få nog av ämnet. Själv har jag kvävt både en och två gäspningar de senaste veckorna.

Som K påpekade för någon dag sedan, journalistik i dag verkar handla så mycket om spekulation om framtiden i stället för att berätta om saker som verkligen har hänt. Vad fan är det för mening att rapportera om det här nu, det är väl först i mars de ska välja ny ordförande?! Innan dess har man ju ingen aning. Ändå ska massa "experter" sitta och sia och man försöker mjölka sossar på info trots att man vet de kommer säga nada.


En annan sak som slog mig i går, och har gjort det tidigare, är hur debattutrymmet i medierna, när det gäller svensk politik, har krympt. I går ställde Ekdal en fråga där han helt oreflekterat använde ordet "arbetslinje", ett ord som är tydligt ideologiskt märkt av Moderaterna. "Har ni ni misslyckats med er arbetslinje?", eller något liknande, frågade han en rödgrön. Det verkar också som att ordet "utanförskap" fått fäste, även det ett ord som Per Schlingmann slöjdat till i sin lilla verkstad och lanserat med succé.

Samtidigt sitter sossen Carin Jämtin och säger att Socialdemokraterna varken är höger eller vänster, "socialdemokrati är socialdemokrati". Tråkmåns. Att från vänsterhåll syssla med systemkritik går inte i debatten om man samtidigt hoppas framställas som trovärdig. Minns bara under valrörelsen när flera högerpolitiker kallade Vänsterpartiet för "ett extremistparti" (något som inte varit görbart annars de senaste valen) utan att få kritiska motfrågor av journalister.

Det går knappt att yppa något längre, känns det som, om det inte kommer från mitten eller från högerhåll. Debatten blir ju skittråkig. Jag har lust att stoppa huvet i röven och låta det stanna där. Eller flytta till söderhavet och starta en tiki-bar. Sverige, fy fan vad trist det är.

2 kommentarer: