onsdag 11 maj 2011

Svensk r n' b

Jag har, tror och hoppas jag, blivit bättre på att inte gnälla på musik jag ogillar. Jag brukar kalla det för Per Sinding-Larsen-inställningen. Han är duktig på att framhålla saker han tycker om och struntar i resten. Det får nog både honom och omgivningen att må bättre och ingen gillar en hatare. Men ibland kan jag liksom inte låta bli, som nu. Svensk nutida r n' b, alltså, hur pinsam är den inte? Jag kan svara på frågan själv, den är ultrapinsam.

I går lyssnade jag på "Musikguiden" i P3. Nöjesguiden-skribenten Maja Bredberg valde sin favoritlåt just nu och tog då Ansiktet med låten "X". Jag hade aldrig hört den förut, isåfall hade jag haft skämskudden närmare till hands. Låten var inte pinsam för att den handlade om sex utan för att den var så töntig. Lyssna på texten! Lyssna på hur de sjunger! Båda sakerna ligger på tioåringsnivå.

Är det någon slags trend i att låta som en bäbis? Jag tycker mig kunna höra samma tendens i "Farsta centrum by night" (som jag motvilligt tyckte var ganska bra) och i hajpen New Kid:s låtar. Och det här hyllas till skyarna av VUXNA MÄNNISKOR! Jag tror varken mina ögon eller öron. När jag känner mig som mest misstänksam får jag för mig att viss musik, så länge den inte innehåller trummor, bas och gitarrer, kommer undan så otroligt mycket billigare. Eftersom den är "fräsch". Jag vet att den misstanken bara bekräftar bilden av mig som surgubbe/foliehatt, men jag får väl bjuda på det.

* * * * *

Apropå pinsam musik hörde jag en annan låt i P3 nyligen: "Om sanningen ska fram (vill du ligga med mig då?)" med Eric Amarillo. Den titeln talar väl ganska mycket för sig själv. Låten finns här för den som ändå vill gå vidare. Så, nu har jag hatat nog för ett tag.

3 kommentarer:

 1. jag håller med dig, men jag måste erkänna att jag gillar turbulens med new kid. fast jag trodde det var han, den lite tjocke, från från lorentz & m.sakarias! det var det tydligen inte.

  då gillar jag han genast lite mindre.

  SvaraRadera
 2. Nej, New Kid är ju verkligen a new kid. Däremot är väl en av L. & S. med i den här supergruppen som heter Supergruppen som gör Farsta centrum?

  SvaraRadera
 3. Nya killen är med på Ison & Filles nya också. Som jag sågade i torsdagens tidning. Verkar vara den ende som gjort det när jag kollar på kritiker.se.
  Jävla fasoner det här med att allt måste vara allsång och socialrealsm. Lyssna på Odd Future i stället. Inte går de att dansa till heller, Tyler och hans crew. Bra! Tycker jag.

  SvaraRadera