måndag 2 maj 2011

F*** YOU

Sent inatt sände SVT dokumentären "Censuren - en thriller". Det var sista reprisen, nu har de totalt kört den tre gånger. Filmen handlar om Statens biografbyrå och en del av filmerna de har censurerat genom åren. Den finns inte på SVT Play eftersom den blivit - tada! - censurerad. Det kan man såklart skratta gott åt länge och väl, men jag förstår ändå Eva Beckmans argument.

Själv hade jag bullat upp med ostbågar och vin för att få mitt lystmäte av sex och våld. Döm av min förvåning när chocken uteblev. Det mesta man fick se var på en ganska mild nivå, med dagens mått mätt, skulle jag säga. Vilket såklart är en av poängerna, att visa hur gränserna flyttats. Men jag blev ändå lite illa berörd av skruvstädsscenen i "Casino" som man fick se lite av. Rätt vidrig faktiskt. Det var den sista filmen som censurerades i Sverige.

Dokun gjorde några nedslag i historien. Mest utrymme om jag minns rätt (var så jävla trött av att sitta uppe så sent) fick "Sökarna", "491" och "Thriller". Den första har jag sett, men inte de andra två. Någon som gjort det? Är de bra? Jag läste boken "491" och minns den som bra. Filmaren Peter Normark pratade också en hel del med huvudrollsinnehavaren i "Thriller", Christina Lindberg, och med konstnären Markus Öhrn som ligger bakom "Magic bullet"-projektet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar