lördag 2 april 2011

Umami - den femte smaken

Jävlar vad den hajpades för några år sedan, den nya och femte smaken - umami. Sedan blev det väldigt tyst. Är det någon som vet vad som hänt? Skulle till exempel vara intressant att veta om den lärs ut till kidsen i grundskolan.

13 kommentarer:

 1. Åh, umami! Saknar att diskutera dylika intressanta ämnen över lunchen. Vet att de stora dagstidningarna nämner den då och då i sina matspalter, men annars verkar det vara förhållandevis tyst.

  SvaraRadera
 2. Har inte Max en hamburgare med umamidressing? tror fan det.

  SvaraRadera
 3. Älskar hur man släppte namnhämningarna efter att ha hållit hårt i de första fyra.

  1. sött
  2. salt
  3. surt
  4. beskt
  5. UMAMI

  Man undrar ju var det kommer ifrån igenklien.

  SvaraRadera
 4. Haha denna gamla godingen!
  Umami är ju japanska och betyder "välsmakande" eller något dylikt!

  Minns även att det ett tag fanns en Göteborgsklubb som hette "Umami Bitch" eller något liknande. Men detta var ju för några år sedan.

  I veckan gjorde dock vår kära grundsmak ett inhopp i Göteborgs-Posten i en artikel om hur smaklökar fungerar. Har för mig att umami där beskrevs som "smaken av protein", vilket säkert stämmer men hur ofta beskriver man "surt" som "smaken av syra? Dumt på gränsen till tautologt ju!

  Men det är ju den sortens kuriosacameos den är reducerad till, denna den mest värdelösa av smaker.

  Stick hem till Japan, umami!

  SvaraRadera
 5. Fatta att efter 1 miljard år upptäcka ett nytt ställe på tungan. Evolution. Tänk att vi får vara med om det! Som om det inte räckte med webben och mobiltelefoner och allt!

  SvaraRadera
 6. Choppen: Mena! På wikipedia stod att även fett är en smak. Tillåt mig tvivla att det finns umami- och fett-receptorer i munnen. Snacka om att smakerna blir mindre och mindre distinkta. Om ett tag har varje enskild föda en receptor. Korvsmaklöken, snart är den här.

  SvaraRadera
 7. Wikipedia nämner också "metall" som en grundsmak. TungT

  SvaraRadera
 8. Visst, sörrö. Heavy metal.

  SvaraRadera
 9. umami=natriumglutamat, finns naturligt i soja och vinäger. Används mest i blandkryddor typ aromat och buljongtärningar.
  Smakar i sig självt inget men ger befintliga smaker ett slags viagra.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Natriumglutamat

  /DW

  SvaraRadera
 10. Det är just det som gör umami intressant på ett nästan filosofiskt plan. Kan det vara en smak om det inte smakar något? Jag är tveksam. De andra fyra är så distinkta.

  SvaraRadera
 11. sött, salt, surt, beskt. allt annat är aromer inte smaker.
  /DW

  SvaraRadera