tisdag 26 april 2011

Bokstavsvänstern

I helgen var jag i Göteborg. Det var helt underbart. Sol och vänner i överflöd. Jag ville inte åka hem så igår kväll genomgick jag en inre kris. Det är tråkigt när saker tar slut.

De första dagarna bodde jag hos H. och J. Vi lyssnade en hel del på politiska låtar. Eller ja, egentligen lyssnade vi framför allt på TVÅ politiska låtar. Det var MUF-låten "Sverige jobbar" med Jakob Henning och KFML(r)-låten "Lär av historien". Den första ger mig starka Magnus Uggla-vibbar och då menar jag inte tidiga Uggla utan det där uttrycket han skaffade sig i slutet av 80-talet och fortfarande använder. "Lär av historien" är en uppspeedad cover av "Proud Mary" med blås och frikyrkliga gospelkörer.

J. spelade också en punklåt för mig som jag inte hört förut. Bandet heter Operation och låten heter "Militant kamp". Det mest spektakulära är försnacket där det känns som att man tar i lite väl mycket. Mord är tydligen inte mord. Som gjort att göra narr av vilket också D-takters gjorde med sin "Militant mäsk".

Och nu när jag kom hem från Götet såg jag ett tips på M:s blogg, Fiendens musik med låten "Snutbil". Tydligen är det en cover, men jag har varken hört den eller originalet förut. Tänk att jag har levt hela livet utan att höra en så bra låt. Jag önskar att jag hade någon att skylla på för att ha undanhållit mig den, men det är såklart mitt eget fel. Flera gånger har jag stött på bandnamnet Fiendens musik, men aldrig brytt mig om att kolla upp det. Själva låten har ett sånt otroligt sug, jag tror det är BPM-talet som gör den nästan hypnotisk. Och ibland sitter gitarrer i stämmor verkligen som en keps.

I fredags, alltså långfredagen, var jag ute med ett gäng kompisar i Göteborg. Vi satt på en bar då S. sa "Såg du vem som satt vid bordet bredvid oss? Det var en av sångarna i Knutna Nävar." Konstigt att han sa det först när gubben hade gått - då var det ju för sent för mig att spana in honom. Samtidigt var själva händelsen lite sjuk eftersom jag, J. och H. hade spisat "Lär av historien" så örena blödde dagarna innan.

Texten till "Lär av historien" handlar om hur det gick till när KFML (Kommunistiska Förbundet Marxist-Leninisterna) splittrades i två delar: KFML och utbrytarna KFML(r). R:et står för revolutionärerna. Ganska ovanligt ämne får man väl ändå säga, vilket bevisar att det verkligen går att skriva låttexter om precis vadsomhelst.

Jag och J. började prata om den så kallade bokstavsvänstern i Sverige. Som väl hade sin storhetstid under slutet av 60-talet samt 70-talet. Det fanns en hel radda med förbund och partier som hade olika förkortningar och var lätta att blanda ihop med varandra. Och det verkade vara en tid av mycket stridigheter inom vänstern, både inom de olika organisationerna och mellan dem. Jag och J. undrade vad som hänt ifall alla hade hållit ihop, hade de då kunnat få parlamentariskt inflytande? Så jag kollade på sammanställningen över riksdagsvalen under 60- och 70-talen på Wikipedia. Där kan man se hur många procent de olika partierna fick. Men kategorin "Övriga partier" låg som högst på 2,6 procent under den här tiden och då måste man komma ihåg att det gäller ALLA partier, inte bara de kommunistiska. Dessutom är det lite intressant att Vänsterpartiet (som på den här tiden hette SKP, Sveriges Kommunistiska Parti, och senare VPK, Vänsterpartiet Kommunisterna) inte hade någon speciell uppgång under proggåren. De låg runt 4-5 procent både före, under och efter.

Märkligt ändå. Jag har fått intrycket av att typ varannan person i Sverige var kommunist då. Att det var en "kommunistisk åsiktsdiktatur". Det verkar ju inte stämma när man tittar på valresultaten. Men då kan man kanske tänka sig att det fanns en massa kommunistsoffliggare som hatade systemet och sket i att rösta. Saken är bara den att valdeltagandet var extremt högt de här decennierna, som lägst låg det på 83 procent. Och visst, i teorin kanske samtliga 17 procent röstskolkare skulle kunnat vara kommunister, men i praktiken känns det orimligt.

Jag kom från ämnet, det skulle handla om bokstavsvänstern på 60- och 70-talen. Och varför inte börja med Knutna Nävars KFML(r). Nu gäller det att hänga med för det kommer bli förvirrande och många förkortningar. 1967 bröt sig ett gäng ur Vänsterpartiet (som samma år bytte namn från SKP till VPK) och bildade KFML. Bara tre år efteråt splittrades gruppen upp i två: KFML och KFML(r). Förenklat kanske man kan säga att KFML gillade Kina och KFML(r) gillade Sovjet. 1973 bytte KFML namn till SKP, som alltså Vänsterpartiet hade hetat tidigare. KFML(r) bytte 1977 namn till KPML(r), Kommunistiska Partiet Marxist-Leninisterna, för att markera förändringen från förbund till parti. Sedan 2005 heter KPML(r) istället KP, Kommunistiska Partiet. De ger ut tidningen Proletären och deras ungdomsförbund heter RKU, Revolutionär Kommunistisk Ungdom.

Vad hände med SKP? Det verkar som att partiet föll sönder under 80-talet. Innan dess hade de gett ut tidningen Gnistan och haft förlaget Oktober.

1977 var det ännu fler som bröt sig ur VPK. De bildade APK som stod för ArbetarPartiet Kommunisterna. Tydligen gillade de också Sovjet, men verkade ändå vilja göra sin egen grej istället för att sluta upp med KPML(r). APK gick i konkurs (!) 1995 och gav tidigare ut tidningen Norrskensflamman/Flamman. Tidningen finns kvar, men är oberoende sedan bra många år. APK nybildades i mitten av 90-talet under namnet SKP, Sveriges Kommunistiska Parti. Som ni märker finns det ett helt gäng partier som har hetat SKP genom åren. Den här versionens ungdomsförbund heter SKU, Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund, och deras tidning RiktpunKt (sic).

En annan grupp som har sina rötter i 70-talet är RS, Rättvisepartiet Socialisterna. Först hette de AO, Arbetarförbundet Offensiv, och började som en missnöjesyttring inom SSU och Socialdemokraterna mot att sossarna blivit för höger. De började ge ut tidningen Offensiv som fortfarande finns kvar. AO/RS var/är trotskister. Tydligen har det tjafsats en del bland "offensivarna" (som de kallades) under årens lopp. På 90-talet bröt sig några ur och startade tidskriftsföreningen Socialisten. Några andra är inblandade i organisationen Arbetarmakt.

Vi har också nuvarande SP, Socialistiska Partiet. Självklart har det, för att saker ska bli så röriga som möjligt, tidigare funnits andra partier som hetat samma sak. Den organisation som idag heter SP startades 1969 under namnet RM, Revolutionära Marxister. De var/är den svenska delen av fjärde internationalen. Sedan 1969 har organisationen förändrats och bytt namn flera gånger. Man har hetat RMF (Revolutionära Marxisters Förbund) och KAF (Kommunistiska ArbetarFörbundet).

Nämnas kan också FK, Förbundet Kommunist, som bildades 1970 när VUF, Vänsterns ungdomsförbund, bröt med VPK och samtidigt delades upp i två: MLK, Marxist-Leninistiska Kampförbundet, och FK. Om jag förstått rätt så gillade MLK den sovjetiska kommunismen medan FK var kritisk mot den och även i stora delar mot maoismen. De unga som fortfarande var trogna VPK kallade sig för KU, Kommunistisk Ungdom, det som i dag är Ung Vänster.

Många förkortningar blir det! Har jag glömt några tongivande svenska förbund/partier från 60- och 70-talen? Jag har medvetet utelämnat sossar, vänsterpartister, anarkister och syndikalister. Tycker inte riktigt att de hör hit.

12 kommentarer:

 1. http://www.youtube.com/watch?v=MMgkXAug6L0

  Det finns en liberalprogglåt över alla andra i min mening.
  http://www.youtube.com/watch?v=JXJAOa0JmPg
  /DW

  SvaraRadera
 2. Dessvärre avkortad den där, det är ett skitlångt solo också.
  /DW

  SvaraRadera
 3. Kaxig låt det där, som att han kunde välja och vraka bland tjejerna. Det är tveksamt med tanke på att han inte såg så het ut.

  SvaraRadera
 4. Jag var på diverse kommunistläger som barn. Alltså PÅ inte I. Väsentlig skillnad. Morsan var med i KPML (r) ett tag på 80-talet, med allt vad det innebar i form av avlyssnad telefon och så vidare. Men det var först senare, lägrena var arrangerade av Röda stjärnan, som jag tror hörde till VPK, någon slags barnorganisation, inte KU, kommunistisk ungdom som VPKs ungdomsförbundet hette.

  SvaraRadera
 5. Chops: Bra att du fick med KU där, den hade jag missat. Fan, du har ingen mer info om Röda Stjärnan? När jag söker hittar jag bara fotbollslaget. Och lite olika bokhandlar som alla verkar vara kopplade till Kommunistiska Partiet (fd KPLM(r)).

  Telefonavlyssningen, ja. Någon gång ska jag läsa mer om det där, bland annat:

  http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/450

  När jag orkar.

  SvaraRadera
 6. Asch, har kollat med mor och jag mindes fel. Det var en röd stjärna på tröjorna man fick, men de som arrangerade hette Sveriges Socialistiska Pionjärer. En systerorganisation till VPK, med inriktning på barnverksamhet. Det var roligt. LÄgret hölls på Seskarö, utanför Haparanda/Kalix.

  SvaraRadera
 7. Hittade en hemsida, http://www.angelfire.com/ok/ssp98/
  Men passa dig, den verkar vara kapad av den imperialistiska porrindustrin. Fast själva huvudsidan fungerar. De var aktiva så sent som 1991 i alla fall.

  SvaraRadera
 8. Chops: Det där var en rätt gullig sida (förutom porren). Naivpeppig. "Vi skulle önska att vi var fler och duktigare på det här med internet." Och att den sajtansvariga heter Ida, men har mejladressen jag_heter_kurt@hotmail.com.

  Åh, Seskarö där har jag varit! Fint som fan. Får man fråga vad ni gjorde på lägret?

  SvaraRadera
 9. Ja, vi badade, spelade fotboll, åt pinnbröd och lärde oss hur man tejpar fast bomber på magen utan att det syns.

  SvaraRadera
 10. Pappa var med i FK, han berättar om hur de en gång hade demonstrerat mot någonting då Kfml(r) hade anslutit sig bakifrån, mot FK:s vilja, vilket slutade med att de två vänsterfraktionerna vevade mot varandra istället för den förmodade fienden. Pappa sa att det kändes som att vara apor på zoo.

  Från min barndom kommer jag mest ihåg en livlig diskussion med min storasyrra som tyckte det var otroligt pinsamt att jag ville ha med min häst (en helt vanlig planka som jag gick med mellan benen) på första maj-demonstrationen i stan. Jag vann!

  En annan gång klädde vi ut oss till demonstranter. När bilderna åkte in i albumet skrev mamma "glad påsk" till bilderna. Kontrarevolutionärt tyckte vi!

  SvaraRadera
 11. Chops: HAHAHA!!!

  Martin: Vilka bra historier! Undrar hur vanligt det är idag att barn klär ut sig till demonstranter...

  SvaraRadera