onsdag 20 april 2011

Kräkmedel

I går kväll pratade jag och O. om kräkmedel. Vi mindes myten vi fick höra när vi var yngre, att Systembolaget tillsatte kräkmedel i sin sprit. Det skulle fungera så att när personen druckit så pass mycket att en alkoholförgiftning var nära då skulle kräkmedlet i drycken på något magiskt sätt "kicka in" och få personen att kräkas.

Jag köpte förklaringen, tänkte inte ett steg längre. För om spriten innehåller kräkmedel borde det ju vända sig i magen redan vid den första klunken. Och hur rimligt är det att personal på Systembolaget skruvar av korken på varje spritflaska, droppar i lite kräkmedel och förseglar flaskan igen innan försäljning. Det är i och för sig en väldigt rolig bild att föreställa sig.

Själva ordet kräkmedel är också spännande. Då tänker jag inte främst på hur det kan användas i en vidare bemärkelse utan mer att det är så vagt. Det har dålig trovärdighet i sig. Men Wikipedia säger att det verkligen finns och att det heter emetikum med ett finare ord.

6 kommentarer:

 1. Hehe, jag svalde också kräkmedelsmyten med hull och hår. När hooch lanserades sa man i Lit att det var livsfarligt just för att det inte fanns något kräkmedel i. Jag drack med skräck min första hooch och kände att jag lekte med döden, hur kunde nåt som smakade så menlöst va så farligt?

  SvaraRadera
 2. Hooch! Vilken blast from the past! Älskar hur sådana där historier kunde få fäste. Just därför blir det ju så farligt också, eftersom det bara smakade saft. Devil in disguise.

  SvaraRadera
 3. Jag minns folk som enl sina föräldrar var allergiska mot alkohol/tobak. Det var bland annat därför de blev så fulla när de drack.
  Myten om kräkmedel kom väl till för att ungar inte skulle dricka hembränt.(Som om det vore sämre)

  /DW

  SvaraRadera
 4. Ja, kanske... Men varför kom myten då att inbegripa även köpesprit?

  SvaraRadera
 5. Alltså det "skulle inte gå att dricka ihjäl sig på systemsprit eftersom man kräktes efter tillräckligt", hembränt hade inte detta dödmansgrepp och var därför skitfarligt.

  Påpekas kan att inte ens dåligt hembränt är märkbart farligare än tex absolut vodka.
  Kommer ihåg nu att jag hade kommit över en dunk ur en av de legendariska Säråkersändningarna och generöst ställt som bjuddunk på ett bord, nästan ingen tog för sig. Jag borde tagit mer illa upp än vad jag gjorde. Liksom trodde de att jag försökte förgifta dem?
  /DW

  SvaraRadera
 6. Jaaa! NU fattar jag! Ja, det kommer jag ihåg. Hembränt skulle man inte dricka, det leddes automatiskt till alkoholförgiftning samt blindhet.

  Snacka om otacksamma gäster! Du hade kanske behövt avliva myten för att de skulle vågat ta för sig?

  SvaraRadera