måndag 1 oktober 2012

Different drum

Det är kul med låtar som får ett eget liv. Och vad menar jag med det då. Jo, kanske att de inte känns så förknippade med upphovshen och ursprungstolkare. Att de finns i många coverversioner, att de ses som allmängods. Different drum är en sådan låt. Många av er har säkert hört den. Jag skulle kanske inte kalla Different drum för en klassiker, för en så stor bautahit blev den väl aldrig i någon av sina versioner, och den har en ganska anspråkslös framtoning. Men även om det bara är en oansenlig liten poplåt har den ändå något speciellt, något som inte går att sätta fingret på, annars skulle den ju inte ha tolkats av så många. Den skrevs av Mike Nesmith i The Monkees och spelades allra först in av The Greenbriar Boys, men varken deras eller Nesmiths egen version är den mest kända. 

Det är i stället Linda Ronstadts cover som blivit störst. Eller ja, det är The Stone Poneys, med Linda Ronstadt på sång.Första gången jag hörde DD var i en akustisk version med Evan Dando från Lemonheads. Den fanns med på en promosamling med L. som jag vann i någon tävling och vad jag vet har just den inspelningen aldrig getts ut på någon officiell skiva. Men den finns faktiskt på Youtube ändå.

 

Senare förstod jag att L. tidigare hade släppt en helbandsversion av DD.Susanna Hoffs från Bangles har också sjungit in DD, tillsammans med Matthew Sweet. The Pastels har också spelat in DD. Det finns fler covers, men nu orkar jag inte skriva mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar