fredag 14 oktober 2011

Retrofuture

Känner ni till tidningen Retrofuture? Eller Michael Eriksson? Det gjorde inte jag fram till för några månader sedan. Då fick jag se #3 av Retrofuture (en "högexcentrisk kulttidskrift" enligt tidningsmakaren själv) och jag visste inte riktigt vad jag skulle tro. Nu har jag #4 i egen ägo. Tidningen görs helt och hållet av en östersundare som heter Michael Eriksson. Han driver också sajterna Kultportalen och Mysteriet Storsjöodjuret.

Jag skäms lite över att jag inte känt till Michael Eriksson tidigare. Han har nämligen skrivit om musik och annan kultur i en massa år och gjort nära hundra tidningar/fanzines, bland annat om Deep Purple. När det gäller Retrofuture känns det nästan fel att kalla den för ett fanzine eftersom den är så ambitiös. Tjock, tryckt på riktigt tryckeri på fint papper och med omslag i färg. Många bilder och förhållandevis hög nivå på skrivandet. Få korrfel också. Det märks att Eriksson lägger ner otroligt mycket tid (och förmodligen pengar också) på sitt intresse.

Innehållet är ganska blandat. Eriksson skriver bland annat om gamla serietidningar, västernkultur och musik. I #4 finns det en lång hyllningstext till Sickan Carlsson och även ett utdrag ur en novell som heter "Montana Blue" som är en slags blandning av vilda västern och nordisk mytologi. Men flest sidor ägnas åt Storsjöodjuret, en varelse som Eriksson själv säger sig ha sett.

Eriksson skriver allt själv i tidningen förutom en del gamla tidningsartiklar som han hittat i arkiv och återpublicerar. Det är en blandning av utdrag från Erikssons blogg, artiklar som han har publicerat i dagspress tidigare (som två intervjuer med Steve Lukather i Toto) och nyskrivet material. Överlag är tonen positiv, men ibland lyser en ilska igenom. Det finns ett missnöje mot ett slags etablissemang. Till exempel tycker Eriksson att lokala medier i Jämtland inte tar frågan om Storsjöodjuret på tillräckligt allvar. Han är också förbannad på "det politiskt korrekta Sverige" där man inte får publicera bilder på lättklädda tjejer eller tycka om den svenska flaggan utan att bli kritiserad. Toto får dessutom alldeles för mycket skit av musikkritiker, tycker Eriksson. Så visst drivs han delvis av en ilska. Men mest tycker jag tidningen andas en positiv energi. Han verkar brinna för att skriva om det han älskar mest i världen. Mest gamla grejer, det handlar till stor del om nostalgi och "kult".

Som jag skrev i början, jag visste inte riktigt vad jag skulle tro om Retrofuture. Speciellt det starka fokuset på Storsjöodjuret gjorde mig tveksam. "Varför gör han det här, varför gör han en tidning?" tänkte jag. Men då sa J. att "Vadå? Det är väl inte konstigare än att du och jag lägger massa tid och pengar på att göra musik!". Det har ju J. faktiskt rätt i.

2 kommentarer: