lördag 9 juli 2011

Humor utan grund

Det går en del tecknat för vuxna på tv, till exempel South Park, Family guy och American dad. Jag har tittat mycket på alla tre och nästan varje gång jag tittar blir jag besviken. Ett tag för länge sedan trodde jag att jag gillade South Park, men den tiden är borta nu.

Det jag tycker de här tre serierna har gemensamt är att de inte bottnar i någonting. Jag saknar en tydlig avsändare: personlighet, hjärta, värderingar, you name it. Humorn är slumpmässig, utan linje, ligger bara och flyter ovanpå. Den är meningslös.

Det vore en annan sak om det handlade om sjuk humor, som Monty Python. Den är ju, som namnet säger, menad att vara sjuk och meningslös. De tre serierna jag nämner verkar ha ambitionen att relatera till det som händer i vår värld, ändå känns de meningslösa. Och därmed värdelösa. Vissa verkar anse att de är "politiska" och "smarta". Jag tycker bara de är beskäftiga.

Och framför allt: Jag skrattar inte!!!

* * * * *

För kanske en vecka sedan hörde jag en låt på P4 Västerbotten. Versen var inget vidare, den påminde om versen i låten "Video killed the radio star", en låt som jag alltid ogillat. Men jag tyckte om refrängen eftersom den lät som powerpop från 80-talet. Då menar jag inte powerpop med killar och gitarrer som Big Star och Teenage Fanclub utan pop med POWER som Belinda Carlisle. Musik som gör sig bra på en klippa vid havet, med vinden i håret och näven i luften. Efteråt sa programledaren att det var The Corrs!

En annan låt av samma typ som jag fastnat för på sistone är den här, "Breathe" med Swiftan.

10 kommentarer:

 1. du förstår dig inte på det som är kul.

  SvaraRadera
 2. Nähä. Kan du inte utveckla? Det där sa inte så mycket.

  SvaraRadera
 3. nacho libre!
  behöver jag säga mer?!

  SvaraRadera
 4. hahaha! sant. gillade iofs EN grej i den filmen, det var när han sjunger och hittar på texten efterhand. då skrattade jag

  SvaraRadera
 5. ja, för det är roligt!

  SvaraRadera
 6. Äh, så länge man skrattar är humorn inte meningslös men du skrattar ju inte iofs... Kollar ytterst sparsamt på South Park, Family Guy och American Dad men de är väl ganska bra på att parodiera samtida amerikansk populärkultur? Det behövs inte alltid någon djupare analys för att det ska vara kul, eller?

  SvaraRadera
 7. Nej visst, är det kul så är det kul. Men om det inte är kul så letar man ju efter anledningar till varför man inte skrattar. Och det var det jag försökte. Men jag håller inte på med att slå fast nån allmän sanning (om det nu lät så). Försökte mest bara formulera varför jag tror jag inte skrattar.

  Sen det här med papporna i fokus: Family guy, American dad, även Simpsons. Vad är så lockande med att göra det? Varför kan inte mammorna ibland få spela förstafiolen? Handlar det om att männen ska vara tokiga och puckade och kvinnorna ska skaka på huvet och säga "tokig du är" till dem?

  SvaraRadera
 8. men alltså, breathless är ju fan nästan lite power de å. mmm guilty pleasure...

  har bara följt simpsons och south park utav de ovan nämnda, de andra tycker jag är jättejobbiga. vill hålla med dig om pappagrejen men randy är ju (förutom butters) den bästa karaktären i south park. sen är det ju så martin att kvinnor helt enkelt inte är lika roliga (finns forskning som visat d).

  SvaraRadera
 9. Ellen:

  Håller med om Breathless!

  Håller även med om att Randy är rolig. Bra att det finns forskning på det där med kvinner! Jag har haft det på känn nämligen, men nu är det ju bra att vetenskapen bekräftar.

  SvaraRadera
 10. Här håller jag med dig till 100%. Så oerhört meningslöst och slumpmässigt. Det blir inte automatiskt samhällssatir för att det är tecknat och utspelar sig i samtiden.

  /Stef

  SvaraRadera