fredag 4 januari 2013

Den försåtliga allsången

Mattias Alkberg har gjort en ny låt, "Skända flaggan" heter den. Eller ja, Mattias Alkberg Begravning om man ska vara petnoga. Låten fanns här förut, men är nu borttagen. Anyhoo, i andra refrängen sjunger Matti "jag skriver kuken på svenska flaggan". Jag vet inte om det betyder att han, privatpersonen Mattias Alkberg, gör det, bildligt. Eller om han spelar rollen av en person som gör det. Kanske både och. Det kan hända att låten har ett budskap, eller snarare flera. Det är en ganska svårtolkad text. Flera olika perspektiv kommer till tals. I början verkar berättaren vara en kung. Plus att allt såklart också refererar till Carl Johan de Geers tavla.

Men det var inte det jag skulle skriva om ejengklien. "Skända flaggan" är framför allt en väldigt svängig låt med catchy melodi. Den är lätt att få på hjärnan, en låt man ibland börjar nynna och sjunga på. Vilket jag gjorde i går när jag var på mataffären. Plötsligt insåg jag vid pastahyllan att jag gick runt och sjöng "jag skriver kuken på svenska flaggan" rätt högt, bland massa folk. Liksom både könsord och en handling som av en del kan ses som kontroversiell. Grejen var ju att jag inte gjorde det för att provocera eller uppvigla. Jag började bara omedvetet sjunga på en svängig låt, tänkte inte riktigt på innehållet och slogs sedan av det i efterhand. Den försåtliga allsången. Lyssnaren görs liksom till "medbrottsling", det är ett ganska roligt låtskrivargrepp.

Alkberg gjorde ju något liknande med "Fyllskalle", en trallvänlig refräng där man tvingades in i en roll om man sjöng med. Den som sjung ne, hen e ne.

2 kommentarer: