torsdag 6 juni 2013

"Hålan där uppe"

Jag har börjat läsa "Landet utanför" av Kristina Mattsson och ska väl skriva något om den på bloggen när jag är klar. Men innan dess kom jag att tänka på en annan sak.

För några veckor sedan hörde jag en intervju på P4 Jämtland med författaren Hans Jörnlind, som bor i Stockholm. Hans pappa kommer från Lillhärdal och nu har Jörnlind skrivit deckaren "Blodsband" som utspelar sig i Härjedalen. Miljömässigt inspirerades han av Lillhärdal eftersom han ville att boken skulle utspela sig i en, som han sa, "håla". Han pratade också om Lillhärdal som "där uppe", trots att han var i Östersund när han gjorde intervjun. Därifrån sett är ju Härjedalen geografiskt "där nere", men det stockholmska perspektivet kom liksom på autopilot.

Man kan ju tycka att det är småaktigt av mig att hugga på sådana här grejer, men grejen är att det är en del av ett större system. Och jag blev inte sugen på att läsa "Blodsband".

2 kommentarer:

 1. Jag hettar på det där hela tiden nuförtiden! Jag tjatar om det ofta på jobbet med min arbetskamrat som är från Skellefteå (som säger att folk från Skellefteå inte tycker att Östersund är Norrland på riktigt, precis som att folk från Kiruna inte tycker att Skellefteå är Norrland på riktigt. Vet ej om det stämmer generellt, det får stå för henne). Alltså grejen med att generalisera "norrlänningar", så less på det och vet att jag varken är ensam om det eller först på bollen.
  Hur som, såg Idol igår där en tjej från Frösön är med. Någon av domarna sa nåt om att det var fint att se en sårbar eller vek sida av henne (i positiv bemärkelse) och Bard högg direkt, sa att "hallå, vek! Hon är ju en NORRLÄNDSKA, STARK!" Hon spelade med på det, nickade nöjt. Hon kanske är en stark tjej och ser sig som det men varför skulle alla från Norrland vara starka och inte kunna visa sig sårbara? Nu är hon bara typ 16 år så jag ska inte hugga på henne men jag gillar inte när norrlänningar själva spelar med på andras fördomar. "Jag är ju norrlänning så jag snackar inte känslor, tål lite mer och bryr mig bara om skotern och snuse."
  Storchefen på mitt jobb är förtjust i norrlänningar, tycker de jobbar bra och så. Kanske på samma sätt som svenskar beskrivs i en del andra länder.
  Slut på gnäll.

  /Anna J

  SvaraRadera
 2. 1. Håller med om att det är skittöntigt att mäta vad som är "mest" Norrland eller inte. Norrland är en landsdel med tydliga gränser, det är bara att käka upp.

  2. Generaliseringar av "norrlänningar" är också skittöntigt. Och det är ju inget man ser/hör när det gäller svealänningar och götalänningar direkt.

  3. Jag såg också den där grejen på Idol. Jag håller med dig på alla sätt. Kände ingen vilja att hugga på henne, hon är 16 år och står i direktsänd tv, vad ska hon säga? Däremot blev jag sur på hur Bard bekräftade en fördomsfull bild.

  4. Angående din chef. Även "positiva" fördomar är fördomar och därmed problematiska! Tycker jag.

  SvaraRadera