torsdag 6 juni 2013

Håkan Hellström-"debatten"

För ett tag sedan var det återigen dags för en "spännande" och "givande" svensk kultur-"debatt" och den här gången handlade det om Håkan Hellström. Det började med Jens Liljestrands text om att Håkan borde skriva mer texter om vad han gör på dagarna EJENGKLIEN, annars är han ju inte sann. Sedan följde andra texter och radioprogram, här, här, här och här.

Det egentligen enda intressanta jag tar med mig från den här debatten (och som Malena Rydell är inne på) är att det verkar finnas en del kulturskribenter i Sverige som på allvar tycker att om en artist sjunger "jag" i en låttext så finns ett krav om att det ska vara självupplevt. Då måste det vara så himla ÄKTA. Att bygga upp världar där kanske vissa saker är "sanna", andra "falska" och en del kanske mittemellan för att därigenom skapa något intressant och bra verkar inte vara ett alternativ. Och det här är skribenter som varje dag omges av en massa hittepå, som skönlitteratur, och som borde vara vana vid att tänka fritt och abstrakt om konst, i stället för att läsa bokstavligt. Fascinerande!

Sedan kan ju vissa teman i Håkans och andras låttexter vara uttjatade, men det är en annan sak.

6 kommentarer:

 1. Konstigt med Liljestrand, jag tycker att han är så djävla bra när han skriver romaner/noveller. Me när han skriver i DN-kultur blir man alltsom oftast trött.

  Liv Strömqvist och Carolina Ringskog Ferrada Noli pratade om Håkandebatten i sin pod. De drev en tes om att det var dagens liberaler som var sura på kulturskapare som inte vill skriva om att det var gött med jobskatteavdrag. Ganska roligt.

  SvaraRadera
 2. Hahahahaha. Det där om sura liberaler alltså, för det stämmer ju på pricken. Särskilt som Expressen (och i viss mån DN) inte kan konkurrera alls med Aftonbladet om den alltmer politiserade kultursidan. Och liberalerna älskar ju konkurrens. OBS, jag är ändå rätt trött på Aftonbladets slentrianmässiga vänstersvepningar rörande allt och alla. Inte för att jag inte håller med, det gör jag oftast, men för att jag hatar när man vet innan vad det kommer skrivas om och vad som ska skrivas. Och reaktionerna på det skrivna.

  Inte så mycket om Håkan dehärå nurå, men ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Kan också bli less på att kultursidorna (iaf i kvällspressen) går mer åt det politiserade hållet, alltså politik i bemärkelsen vänster-höger. Känns snävt ibland.

   Radera
 3. http://www.youtube.com/watch?v=t6Pt1Dw25tg&feature=player_detailpage#t=32s

  SvaraRadera