fredag 8 februari 2013

Mäns näthat mot kvinnor

För någon dag sedan tittade jag på det senaste, och omtalade, avsnittet av Uppdrag Granskning på SVT Play. Det avsnitt som handlar om mäns näthat mot kvinnor. Jag skrev om det här ämnet i våras.

Hursom, det var ett ruggigt bra program, tyckte jag. Lugnt, sakligt och pedagogiskt. Nyanserat, men inte spretigt. Jättebra speakerröst (eller var det röster, nu blir jag osäker på om de två reportrarna varvade) också. Otroligt effektivt grepp med att låta kvinnorna göra uppläsningar rätt in i kameran. Och väldigt starkt av alla medverkande att ställa upp, kanske särskilt starkt av den okända Julia. 

Det var en liten scen i programmet som jag tyckte var extra fantastisk. Den var kort, men sa egentligen allt. Nämnda Julia hade fått veta att H&M sålde t-shirts med 2pac på, 2pac som var en dömd sexbrottsling. Julia skrev ett kritiskt inlägg om det på H&M:s Facebook-sida och ville få igång en diskussion. Men många av kommentarerna som följde var otroligt hotfulla och hatiska och riktade sig direkt mot Julia, i stället för att handla om frågan. Bland annat hade en man skrivit att han hoppades att hon skulle bli våldtagen.

Och nu kommer jag fram till scenen. En av reportrarna ringer upp mannen som skrivit kommentaren och ställer honom till svars. "Du hoppas alltså att Julia ska bli våldtagen?", frågar reportern. "Nej då", svarar mannen, "det gör jag inte, det var bara något jag skrev för att jag tyckte att hon var ute och cyklade". Och då säger genireportern "men du kan inte skriva då i stället att 'du är ute och cyklar i den här frågan' och förklara hur du ser på det?". Så klockrent.

2 kommentarer:

  1. Jag har fortfarande inte sett det, men ska så klart göra det. Karln som skrev att Julia borde bli våldtagen är ett så bra bevis på att feminismen inte gått lite väl långt i det här landet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och han var bara en av flera hundra (kanske tusen) som skickade hatfyllda meddelanden eller rena hot (ofta sexistiska) till henne.

      Radera