söndag 12 augusti 2012

"Det är någon form av ärvd dumhet"

Jag läste en intressant artikel i dag. Det är en TT-text så jag vet inte vem som har skrivit den. På Expressens sajt heter den "I Jämtland kör flest människor rattfulla" och på DN:s sajt heter den "Här kör flest förare rattfulla". Själva nyheten är det inga konstigheter med, den bygger på statistik över hur många anmälda rattfylleribrott de svenska länen har, per 100 000 invånare. Och där ligger Jämtlands län värst, rätt överlägset dessutom.

Det intressanta med
artikeln, tycker jag, är de två poliserna som ska förklara hur det kommer sig. De säger en del saker som kan kritiseras OM de är korrekt citerade, vilket jag förutsätter. Först ut är Anders Könberg som är trafikpolischef i Jämtlands län. Han är kanske inte illa, trots allt. Jag vet inte om han är uppvuxen i Jämtland eller inflyttad, men oavsett, han bor och arbetar där och han talar i "vi"-form: "det är ju ingen hemlighet att vi har benägenhet att ta bilen även om vi druckit alkohol". Även om det är en slags generalisering om en grupp så gör sig Könberg ändå till en del av gruppen. Då är det mer okej. Ungefär som att det är okej för en same att prata om "lappar" eller en svart rappare att säga "nigger". Men, trots det, när Könberg säger att Jämtlands många fall av rattfylla handlar om "någon form av ärvd dumhet", då tycker jag att han ligger farligt nära rasbiologin.


Den andra polisen som uttalar sig är Bengt Svensson, kommissarie vid Rikspolisstyrelsen, och då blir det värre. Det här är ett utdrag från artikeln:

 

– Det finns många som kör fulla där uppe, folk super ganska hejdlöst. Och om man tittar på promillehalten för rattfyllerister som tas så ligger värdena högst där uppe, säger han och poängterar att fler inlandslän antagligen borde ligga i nivå med Jämtland.

Den första meningen stör mig mycket. När han säger att "folk", vilket ju i sammanhanget är jämtar, super ganska hejdlöst. Här verkar det som att han uttalar sig om något slags allmänt drickbeteende i stället för att prata om själva sakfrågan: att köra bil under påverkan. Och när han inte backar upp det med fakta framstår han ju bara som fördomsfull. Hur vet han att jämtar super "hejdlöst", och i jämförelse med vad? Super jämtar mer än vad till exempel hallänningar gör? Har han fakta på det? Och dessutom spelar det i sammanhanget egentligen ingen roll. Här handlar det om att supa och sedan köra bil, inte supandet i sig.

 

Om resten av utdraget: Att han säger att det är många som kör fulla (i Jämtland) och att värdena är höga, det tycker jag är okej, det går ju att belägga. Men att han två gånger pratar om "där uppe" gör mig så otroligt irriterad. Jag hatar verkligen "där uppe". För det han gör då är att skapa ett centrum och en periferi, ett konkret "här" som ses som det självklara och ett vagt "där" som är långt borta. Det finns något kolonialt i det som är rätt äckligt. Men det var ju inte det jag skulle skriva om egentligen så jag slutar nu.
 

Har ni läst artikeln? Vad tycker ni?

2 kommentarer:

  1. Visst har du rätt! Byt ut jämtar i artikeln mot T ex invandrare, judar eller någon annan grupp och det hade blivit ett jävla väsen.

    SvaraRadera
  2. Jo. Eller hallänningar... :-)

    SvaraRadera