måndag 21 maj 2012

Debatt från ruta ett

Jag sa det till M. nyss, fan vad man bara vill lägga sig ner och gråta av i princip alla samhälls- och kulturdebatter som pågår i Sverje nuförtin. Antingen för att det som diskuteras är skitgrejer (som den här tårtan) eller att folk som debatterar inte har fattat frågan (som klasshatet). ELLER för att varje debatt verkar behöva starta på ruta ett. 

Jag tänker till exempel på det här med att journalister i högre utsträckning än svenska folket i allmänhet röstar rött, grönt och liberalt. Det kom ju en ny undersökning om det och därför blev det en nyhet. Själva innehållet var inte så uppseendeväckande eftersom liknande undersökningar genom åren visat på samma sak. Och det har säkert sagts en del bra saker om det från olika vinklar, det har gjorts analyser och så vidare. Kunskaper som man hade kunnat dra nytta av vid den här senaste undersökningen. Men nej då, då ska man liksom börja från början, som att det här var totalt ny information. Man ba: "VA?! RÖSTAR JOURNALISTER I HÖGRE UTSTRÄCKNING ÄN SVENSKA FOLKET I ALLMÄNHET RÖTT, GRÖNT OCH LIBERALT! STOPPA PRESSARNA!" Och så började debatten där, i något slags nyhetschocksläge.

Samma sak med Scum-historien som tuffade igång i och med att manifestet sattes upp som teater i Stockholm. Det här är en text som kom 1968 (vilket är för 44 år sedan). Och det har pratats och skrivits ganska mycket om det här manifestet under de 44 åren, skulle jag vilja påstå. Vi har liksom en sjö av argument, analyser och tolkningar att ösa ur. Så om vi nu måste tröska oss igenom ännu en debatt om Scum så kan vi väl ändå göra det med blicken bakåt? Så att vi kanske kommer längre denna gång åtminstone? Nej då, utgångspunkten var den här: "Men VAD FA-AN, hon skriver ju i texten att män borde dödas???!!! Detta är helt ny information!"


En annan fråga är den om fattigdom och fattiga barn. Sedan Rädda Barnens senaste rapport kom har det ju pratats och skrivit en del om detta. Och fattigdom är (förmodligen) något som har diskuterats sedan människan BÖRJADE FINNAS. Här borde det finnas otroligt mycket forskning, smarta tankar, you name it, som har stötts och blötts genom fucking årtusenden. Ändå så har liksom diskussionen denna gång strandat vid frågeställningen: "Men alltså, vad är fattigdom EJENGKLIEN??!!"


Jag blir så trött.

4 kommentarer:

  1. Helt korrekt spaning. Men känner mig träffad pga korkad.

    SvaraRadera
  2. Jag vet ju heller inte vilka smarta saker som skulle sägas istället. Men ATT de finns tar jag för givet.

    SvaraRadera
  3. bra sagt. skrivet.

    SvaraRadera