torsdag 25 augusti 2011

E:s favoritband

Kollade lite på "True talent" med morsan. Har inte hunnit bilda mig någon åsikt om programmet än, måste titta mer isåfall. En av deltagarna sjöng "Don't stop believing" av mjukhårdrockarna Journey.

Det fick mig att tänka på min kompis E., Journey är hennes favoritband. Hon har haft dem som sina raringar i flera år. Om jag minns rätt var det så att hon insåg att hon saknade ett favoritband, tyckte det var tråkigt, och bestämde sig för att välja ett. Det blev Journey. På den tiden var gruppen om inte helt bortglömd så ganska marginaliserad och rätt töntstämplad. Perfekt, tyckte E., då får jag ha dem för mig själv. Tills något ljushuvud på HBO fick för sig att lägga "Don't stop believing" som avslutningslåt i "Sopranos". Och sedan vet vi ju alla vad som hände. Låten blev allas älskling, från svennebananer till sotarmössehipsters. Jag tycker synd om E.!

14 kommentarer:

 1. fint och viktigt att du uppmärksammar det här! vid det här laget är jag så less att jag bara står tyst och tjurigt himlar med ögonen när björns hipsterkursare med pessarmössa och italiensk räsercykel visar upp sitt senaste fynd på ebay - en journey-tischa! han lyssnar även på sånt där baleariskt...vill bara förtydliga att jag hade haft favoritband innan inom olika genrer (shanrgi-las, suede osv.) men var trött på att behöva dela favoritband med idioter som man inte ville förknippas med. valde inte journey helt random utan de bara kom till mig när jag bodde i england 2004(?) och var olyckligt kär i nån ful rockerkille. började grina för att låten/filmscenen jag såg var så bra. letade fram bandet på old school-sättet (innan spotify fanns) och hittade en massa bra låtar med dem. blev hånad av i princip alla jag spelade låtarna för. tänkte "perfekt, då får jag ha dem för mig själv" (ego), med undantag för typ dessa killar: http://www.youtube.com/watch?v=i1NsZODq9nE.

  sen att de nu blivit hypade här i sverige har framför allt att göra med den vidriga tv-serien "glee" som gjorde nån pissig cover på don't stop believing. sopranosavsnittet var ju långt innan pessarmössorna fick upp ögonen för journey, men det har nog spelat en roll också absolut. blev varnad av astrid för att gleelåten spelades överallt i london innan det snabbt spred sig hit. blev ledsen då och har nog inte kommit över det än. tack för ditt medlidande martin!

  SvaraRadera
 2. Det där gjorde ju mitt inlägg ungefär 200 procent bättre. Tack, Ellen! Grymt.

  SvaraRadera
 3. Det är väl bara för E att välja ett nytt favoritband då.

  /Stef

  SvaraRadera
 4. Att du kan vara så grym, Stef. Det är ju HENNES band!

  SvaraRadera
 5. ja eller så "väljer" jag bara nåt ur musikkanon sådär som kunniga musikerkillar gör. enklaste vägen.

  SvaraRadera
 6. den här är lite rolig:
  http://www.youtube.com/watch?v=gYmpxA72GgE

  SvaraRadera
 7. Men det var ju det jag antog att du hade gjort!

  "Om jag minns rätt var det så att hon insåg att hon saknade ett favoritband, tyckte det var tråkigt, och bestämde sig för att välja ett. Det blev Journey."

  SvaraRadera
 8. ja, just pga den meningen förtydligade jag sen i min kommentar att jag inte bara "valde" ett favoritband utan gav en lång ointressant bakgrund till hur de blev mitt favoritband. antog att du hade läst det. att bara lättvindigt välja ett nytt favoritband låter ju som något som pessarmössor ägnar sig åt.
  skulle nog inte säga att journey tillhör musikkanon.

  SvaraRadera
 9. Ellen: Ja, kul klipp. Fast om jag ska smolka bägaren lite så är det där en av världens vanligaste ackordföljder. Så vanlig att den liksom är bortom plagiering. Den är allmängods. Många har använt den innan Journey också. Förlåt, var bara tvungen att musiknörda lite.

  SvaraRadera
 10. Oj, missade din historia där Ellen. Gick tydligen in och kommenterade troll-style, dvs utan att läsa övriga kommentarer samt bara slarvigt läsa huvudartikeln. Jag ber härmed om ursäkt med sotarmössan på magen och erkänner Journey som ditt faboritband. Allt verkar ha gått rätt och riktigt tillväga.

  /Stef

  SvaraRadera
 11. Jag har inte heller nåt favoritband, om jag hade haft det önskar jag att det hade varit the Gizmos eller the Penetrators (syracuse).

  /DW

  SvaraRadera
 12. lugna puckar stef! känns bra att du erkänner dem statusen som mitt faboritband.

  SvaraRadera
 13. han1: haha ja det anade ju tom en simpel amatör. liksom, det är ju en beatleslåt med i medleyt? borde inte rubriken snarare vara att deras låt var den mest kopierade? men kul ändå att det är en så vanlig ackordföljd. har ni gjort någon låt med den? hoppas!

  SvaraRadera
 14. Personligen har jag nog inte skrivit en låt med den ackordföljden, vad jag kan minnas. Kan inte ta gift på det dock. Jag har försökt undvika den eftersom jag tyckt den varit för uttjatad och förutsägbar. Vilket ju kan vara en bra inställning på vissa sätt och ganska töntigt på andra sätt.

  Och jag hoppas att om jag någon gång kommer på en melodi som passar helt ultimat till de ackorden att jag struntar i prestigen och bara gör det ändå.

  Andra Martin har gjort det, bland annat Tommygränd!

  SvaraRadera