onsdag 20 mars 2013

Män som är rädda för kvinnor

Ibland träffar jag män som är rädda för kvinnor. Det hände kanske oftare när jag (och männen det gäller) var yngre, men det händer fortfarande. Vet inte hur vanligt det är, förhoppningsvis ovanligt, men förmodligen ganska vanligt. Att en del män inte ser kvinnor som människor utan som något konstigt. Man kan befinna sig i ett rum med män, sedan kommer det in en kvinna och männen vet inte hur de ska bete sig. Hejar kanske, men blir obekväma, kan inte prata med henne, vara social, bemöta. Kanske närmar de sig henne under kvällen, när det är fest, när de är fulla, för att ragga. Att en kvinna inte är en person man kan föra ett normalt samtal med eller vara vän med, utan bara en sexuell motpart. De har aldrig umgåtts med kvinnor på något annat sätt och därmed blivit puckade. Det är deppigt. 

Parentes: Jag pratade med A. i dag, hon sa att när hon var ung var hon rädd för killar. Såg på killar som om de var väsen, del av en mystisk grupp. Så det där finns åt båda håll.

För någon dag sedan hittade jag boken "Vad varje ung man bör veta" i bokhyllan, en bok som tidningen Darling gav ut 1999. En bok som var en slags förlängning av frågespalten "Fråga Darling" som var ett återkommande inslag i tidningen. Och jag läste den nyss för att se om den håller. Jag skulle säga att den gör det. Känns fortfarande aktuell. Ibland kan det bli lite svepande, typ "tjejer gillar det här" eller "tjejer gillar inte det här", men oftast inte. Darling var ju så bra på det där, att mänskliggöra tjejer och kvinnor. Att inte göra det till en mystisk befolkningsgrupp. En del tjejer gillar det här, andra gillar det inte, det handlar om enskilda människor. Typ så. Och tilltalet var väldigt rakt, ofta humoristiskt, ibland feministiskt, sällan kvävande moralistiskt. Dessutom märkte man att skribenterna var olika, hade olika sätt att skriva på och olika åsikter. Och det var både kvinnor och män som skrev. Men allt sammantaget blev det ändå helgjutet: Darling var en rolig, puckad, smart och tänkande kompis.

Hur tjejer vill ha sex är nog en av de svåraste frågorna att besvara i hela världen. Det är ungefär som att fråga: "Vilken mat tycker tjejer bäst om?" Alla har sin egen smak och sin egen bestämda uppfattning om vad som är gott och skönt. Tjejer består inte av en enda sort. Vi är inte främmande varelser från en annan planet. Vi är från jorden precis som ni och det går bra att fråga oss som individer vad vi tycker om och vad vi inte gillar.

Om jag förstått rätt skapades Darling för att personerna bakom ville göra en tidning som de själva skulle vilja läsa. Som de tyckte saknades. Och som, i första hand, vände sig till tjejer och unga kvinnor. Det kan man förstå, att de ville göra det. Eftersom många tidningar som vände sig till tjejer var ruskigt jävla dåliga (förmodligen är det så fortfarande) och mest handlade om hur man skulle göra för att behaga killar. De var liksom förnedrande, för båda könen. 

Hursom, när något är riktigt jävla bra spelar inte kategorier någon roll. Och eftersom Darling var fantastisk läste jag och mina killkompisar den trots att det var en "tjejtidning". Bra grejer spränger alltid sådana där gränser. Nu när jag läser "Vad en ung man bör veta" kan jag tycka att en del grejer är banala, självklara. Men det är ju inte för mig den är skriven, den är skriven för tonårskillar. Och då är det bra med raka puckar, något tydligt som får en att öppna ögonen. Sedan kan finliret komma efterhand.

10 kommentarer:

 1. det där är intressant tycker jag! jag har tillexempel en grej som jag gärna kollar det första jag gör om jag träffar någon (dejt eller liknande)
  om personen i fråga har nära kvinnliga vänner eller bor med en tjej osv
  så är det ett mycket större plus då den ser kvinnor som människor. jag är mkt skeptisk till män som inte umgås med kvinnor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket intressant! Tror också att en grej som kan påverka är om killen/mannen har vuxit upp med syster/systrar i familjen.

   Radera
 2. bra sagt där, julia. :)
  jag brukar tänka samma sak om tjejer som inte har några killkompisar. det har visat sig stämma ganska bra att kemin fungerar bättre med tjejer som faktiskt umgås med killar mer än ragg och så vidare. en viss typ av tjejer som inte gör det. /olle ångest

  SvaraRadera
 3. Skulle (såklart) precis till att flika in syskongrejen men du hann före. Tror mina brorsor är en starkt bidragande orsak till att jag som yngre såg tjejer som mystiska väsen men aldrig sett killar som det. Bra text!

  SvaraRadera
 4. Ja, och jag kan fortfarande tycka att män är skitkonstiga fast jag umgås med flera. Ni umgås med varandra på ett annat sätt än jag med mina tjejer, pratar om andra saker och så. Det har säkert ganska mycket att göra med att många tjejer växer upp i bästisrelationer, samtalar sig fram genom olika skeden, medan killarna hänger i grupp och blir bra på att samlas kring intressen. Obs, jag är naturligtvis ingen biologist för att jag säger det här och jag menar inte alla. Lika bra att säga det. Skillnaden är säkert ändå att vi lever in a mans world så tjejer måste vänja sig vid att förhålla sig till mäns sätt mer än tvärtom. Så när en kille kommer in i rummet får han gärna en massa uppmärksamhet istället för att stämningen blir konstig. Bra skrivet, alltså!

  SvaraRadera
 5. Jag har en djup rädsla för kvinnor på det emotionella planet, jag får ångest och panik om det går närmare än bara vänskap...det är som man öppnar sin dörr intill själen, jag vågar inte misslyckas för/åt/till henne - inte nån kvinna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår. Men försök att tänka att kvinnor också är människor, och pröva att misslyckas nån gång. Man dör inte av det. Men jag vet, det är lättare sagt än gjort.

   Radera