måndag 5 november 2012

Porr

Jag såg dokumentären "Inside Deep Throat" för några dagar sedan, dokumentären som handlar om den amerikanska 70-talsporrfilmen "Deep Throat". Och den var väl ganska intressant. Den fokuserar liksom på fenomenet "Deep Throat", hur en billig porrfilm kunde bli så populär, varför mainstreammedia skrev om den, hur politiker försökte förbjuda den, att maffian stod för filmens distribution och fick en stor del av intäkterna, vad som hände med människorna som gjorde filmen och så vidare. En dokumentär som inte var särskilt kritisk mot varken filmen i sig eller porr i stort. Det störde mig inte så mycket, det var liksom inte filmens syfte att vara ett debattinlägg, mer en skildring av ett skeende. 

Men den kommer även in på det amerikanska samhällets syn på sex och pornografi, en syn som skiljer sig ganska mycket från den svenska. Inget nyhet direkt, att det är skillnad, men det är ändå fascinerande, tycker jag. Hur porren, åtminstone då, av många amerikaner sågs som en progressiv kraft för att normalisera nakenhet och sex. Den strömningen har ju funnits i Sverige också, men har inte varit i närheten lika stark. I USA ses Hugh Hefner och Larry Flynt som frihetskämpar (även om vissa amerikaner såklart kritiserar dem också), det är svårt att se att samma sak skulle kunna hända i Sverige med Berth Milton och Carl Serung. Och det beror ju på att sex är så otroligt mycket mer kontroversiellt i USA, på grund av starka kristna, konservativa och reaktionära krafter. 

Därför blev det lite märkligt att feministiska och högerkristna liksom hamnade på samma sida i sitt motstånd mot porren, även om deras bevekelsegrunder var olika. På grund av det blev det mycket lättare för porrförespråkare att avfärda den feministiska kritiken, man kunde kalla kritikerna för "pryda" och "sexrädda" och därmed försöka stänga diskussionen. Vilket ju ofta fungerade ganska bra eftersom debatten var polariserad. Var man emot porr var man automatiskt ickeprogressiv. Då spelade det liksom ingen roll att det fanns skarpa hjärnor som Susan Brownmiller som yttrade kritik som vi svenskar mycket väl känner igen. I "Inside Deep Throat" finns det ett fantastiskt litet klipp från ett tv-program på 70-talet när SB formligen äger sönder Hugh Hefner i en debatt. 

I Sverige är det, upplever jag i alla fall, den feministiska porrkritiken som är normen, och inte den sexualfientliga. Där det handlar om det cyniskt kapitalistiska i att göra pengar på kvinnors kroppar, att tillfredsställa den manliga tittaren, utlevande av kvinnoförakt, utnyttja kvinnors låga självkänsla och drogberoende, inslag av trafficking och så vidare. Självklara tankegångar här, men som har haft svårare att göra sig hörda i USA, åtminstone på 70-talet.

Jag vet inte riktigt vad jag ville säga med det här inlägget, ville nog mest bara lufta vad som kom upp efter att ha sett "Inside Deep Throat".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar